V javni obravnavi spremembe Pravilnika o dodeljevanju najemnih neprofitnih stanovanj

Ministrstvo za solidarno prihodnost je dalo v javno obravnavo Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem (v nadaljevanju: Pravilnik).

Predlog prinaša pet bistvenih sprememb Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem:

  • Žrtvam nasilja v družini, ki začasno bivajo v materinskih domovih in varnih hišah ter zavetiščih in centrih za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, se bo po novem omogočilo kandidiranje na javnih razpisih za dodelitev neprofitnih stanovanj ne glede na kraj stalnega prebivališča.  
  • Sprememba pravilnika med drugim občinam in javnim stanovanjskim skladom omogoča odločitev, da stanovanja na razpisu ponudijo v najem tudi prebivalcem, ki imajo stalno prebivališče v drugi občini oziroma izven območja delovanja sklada.
  • V skladu s spremembo pravilnika načrtujejo tudi dvig premoženjskega cenzusa za najem neprofitnega stanovanja kakor tudi ohranitev neprofitne najemnine v času najema. Cilj te spremembe je povečati dostopnost neprofitnih najemnih stanovanj za širši krog ljudi.
  • Spremenjen in dopolnjen pravilnik kategorijo oseb s trajnim obolenjem, pogojenem s slabimi stanovanjskimi razmerami, bo po novem opredeljena kot posebna prednostna kategorija in ne bo več vključena v kategorijo socialnih razmer. Tako bo občinam, stanovanjskim skladom in neprofitnimi stanovanjskimi organizacijami omogočeno, da se same odločijo, ali bodo to kategorijo uvrstila v razpis kot prednostno kategorijo.
  • S prenovo pravilnika v delu, ki se nanaša na denacionalizirana stanovanja, bo olajšan dostop do neprofitnih najemnih stanovanj trenutnim najemnikom denacionaliziranih stanovanj.

Pripombe na Pravilnik nam pošljite na naslov alja.lipnik@skupnostobcin.si do petka, 18. oktobra 2024.