Od ideje, zakonodajnih okvirov do implementacije skupnostnih elektrarn

V torek, 15. 10. 2024 je v organizaciji SOS potekala spletna predstavitev prve skupnostne sončne elektrarne v Občini Hrastnik.  Uvodoma sta predstavnika iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo predstavila zakonodajni okvir. Mag. Gregor Rode je prestavil pomen in vlogo lokacijskih energetskih konceptov (LEK) v luči sprememb energetske zakonodaje, Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) in digitalizacije. V nadaljevanju je Mira Žnidaršič prestavila ukrepe obnovljivih virov energije (OVE) za lokalni trajnostni razvoj. Tekom prezentacije je izpostavila posodobljen NEPN in njegove ukrepe, vezane na OVE, odpadke kot tudi sisteme daljinskega ogrevanja in hlajenja. Poleg navedenega se je osredotočila še na druge zakonodajne spremembe (nov Energetski zakon, Podnebni zakon, Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE), Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE) ter prenos novih evropskih direktiv kot so RED, EPBD, EED, EMD). Predstavitev je zaključila s pregledom odprtih in načrtovanih finančnih spodbud.

Sledila je predstavitev Tomaža Zvera, strokovnjaka na področju povezovanja obnovljivih virov energije z zadružništvom in predsednikom sončne zadruge. Predstavil je prve energetske zadruge v Sloveniji na različnih območjih, vse od Loškega potoka, Krasa in preostalih občin kot tudi Hrastnika. V zvezi s tem je predstavil namen zadrug (zadružništva), trenutne projekte ki so v izvajanju s posameznimi občinami kot tudi ekonomiko odjema.

(Energetska skupnost Sončna šola Hrastnik temelji na samooskrbni skupnostni sončni elektrarni na strehi OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Oskrbovala bo 16 gospodinjstev, tri javne stavbe in dva objekta lokalnega gospodarstva.)

Zbrane je pozdravil tudi hrastniški župan Marko Funkl, ki je orisal uspešno zgodbo sodelovanja občine s Fokusom, društvom za sonaraven razvoj ter Umanotero, slovensko fundacijo za trajnostni razvoj v namen vzpostavitve energetske zadruge (imenovane Energetska skupnost Sončna šola Hrastnik) na strehi tamkajšnje osnovne šole NHR Hrastnik ter v naslednjem koraku predstavil cilje za naprej. Predstavitev je nadaljeval Božidar Roglič, predsednik Energetske zadruge Zeleni Hrastnik, ki se je najprej osredotočil predvsem na primarno vlogo zadruge in sicer, da se članom zadruge zagotovo cenejša energija, in da se v zvezi s tem na področju z različnimi projekti podpre lokalno skupnost. V zvezi s tem je bil predstavljen krajši videoposnetek, kjer je bilo predstavljenih devet korakov, ki so bili narejeni v pilotnem projektu CARE4CLIMATE z namenom, da navdihne in olajša pot vsem naslednjim zainteresiranim lokalnim skupnostim na poti zelenega prehoda.