Zakon o lekarniški dejavnosti – pojasnilo Ministrstva za zdravje

Občina članica obravnava vlogo lekarne – koncesionarja za spremembo odgovornega nosilca lekarniške dejavnosti (s starša na otroka) ter hkratnega prenosa večinskega lastniškega deleža in poslovodstva (sprememba direktorja). Vlagatelj ima koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti, podeljeno v letu 1993 za nedoločen čas, in je od leta 2018 statusno preoblikovan v d.o.o.

Zastavilo se je vprašanje o pravni dopustnosti takšnega prenosa, glede na Ustavno odločbo št. U-I-166/17 z dne 5. 11. 2020, v kateri je sodišče ugotovilo, da je 121. člen Zakona o lekarniški dejavnosti v neskladju z Ustavo RS. Ugotovljena neustavnost naj bi bila odpravljena z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o lekarniški dejavnosti, ki pa je trenutno še v zakonodajnem postopku.

Skupnost občin Slovenije je zato Ministrstvo za zdravje zaprosila za pojasnilo, kako naj občine postopajo v vmesnem času, ko je glede veljavnega zakona Ustavno sodišče ugotovilo protiustavno pravno praznino, novi zakon pa še ni sprejet.

V odgovoru ministrstvo navaja, da ugotovljena protiustavnost 121. člena ZLD-1 sama po sebi ne pomeni njene odprave. Ustavno sodišče je zakonodajalcu zgolj naložilo, da mora neustavno pravno praznino odpraviti. Do njene odprave velja trenutno veljavni ZLD-1.

Celotno pojasnilo ministrstva lahko preberete TUKAJ.