Že četrtič sestankovali na temo povprečnine

Danes je na Ministrstvu za finance potekal četrti sestanek za določitev povprečnine, kjer je predsednik SOS mag. Gregor Macedoni predstavil sklepe predsedstva. S predlogi soglašajo tudi na Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS).

Na seji predsedstva, ki je bila v petek 11. oktobra v Novem Mestu so bili sprejeti sledeči sklepi:

  1. Sprememba načina izračuna povprečnine      
    Predsedstvo soglaša s spremembo načina izračuna povprečnine, ki temelji na triletnih povprečnih stroških občin, pomnoženih s triletnim povprečjem medletne rasti. Za prihodnje leto je predviden znesek 771,33 evra, kar pomeni dvig za 46 evrov (v primerjavi z lanskim povečanjem za 25 evrov). Obenem je določeno, da se 54 % zbrane dohodnine iz predpreteklega leta nameni za pokrivanje obveznih nalog, preostanek pa za sofinanciranje skupnih občinskih uprav in ukrepov za zagotavljanje posebnih pravic romske skupnosti ter zmanjševanje razlik pri podfinanciranih občinah.
  2. Stabilno financiranje občin        
    Predsedstvo podpira predlog, da se financiranje občin določi na 54 % zbrane dohodnine, s postopnim uveljavljanjem v obdobju štirih let. Za leto 2025 bi delež znašal 52,5 %, nato bi se vsako leto povečeval za 0,5 % do polne uveljavitve v letu 2028.
  3. Reševanje izzivov podfinanciranih občin       
    Predsedstvo se zavzema za iskanje rešitev za občine, katerih primerna poraba ne zadostuje za kritje stroškov zakonskih nalog. Del sredstev iz dohodnine (variabilni del) bi se namenil dvema ključnima namenoma:
    • Uravnoteženje financiranja zakonskih nalog občin, kjer stroški presegajo primerno porabo (upoštevajo se tudi nadpovprečni lastni viri občin)
    • Zmanjševanje razvojnih razlik med občinami, z dodatnimi sredstvi za tiste, ki se soočajo z večjimi razvojnimi izzivi

Z novo formulo dodatka naslavljamo razkorak med stroški za izvajanje zakonskih nalog in Primerno porabo občin (PPI). Občine napreč pri Povprečnini v višini 700 € na prebivalca prejmejo PPI med 620,80 € ter 1.775,00€ na prebivalca. Navedena razlika pa ni povezana s stroški posameznih občin, temveč je posledica formule za izračun primerne porabe, v kateri se upošteva površina občine, dolžina občinskih cest, št. otrok mlajših od 6 let, ter št. otrok med 6 in 15 let, št. prebivalcev v občini starih med 65 in 75 let ter starejših kot 75 let.

Po predstavitvi sklepov predsedstva se je razprava osredotočila na zgornji znesek pripadajočih sredstev, pri čemer Skupnost občin Slovenije (SOS) pričakuje, da bodo k osnovni povprečnini (predviden znesek 771,33 EUR) dodana dodatna sredstva, v skladu s sklepi predsedstva. Vodstvo SOS meni, da je ta znesek minimalno 55 milijonov evrov.

Pogajanja o povprečnini se bodo nadaljevala naslednji teden, medtem ko bo SOS v tem tednu predstavil predlog nove formule Ministrstvu za finance in Ministrstvu za javno upravo.