Načrt za dvig konkurenčnosti v javnem naročanju

Na področju javnega naročanja se v zadnjem obdobju celotna Evropska unija sooča z nizko stopnjo konkurenčnosti. Čeprav smo v zadnjih letih, tudi po mnenju Evropske komisije (EK) in OECD izboljšali slovenski sistem javnega naročanja, predvsem na področju transparentnosti in digitalizacije, pa je po mnenju Ministrstva za javno upravo vanj treba vpeljati še mehanizme, ki bodo povečali konkurenčnost in profesionalizacijo deležnikov, ki sodelujejo v procesih javnega naročanja.

Evropsko računsko sodišče (ECA) pa je v decembru 2023 izdalo posebno poročilo, v katerem je ugotovilo, da se je v zadnjem desetletju konkurenca pri javnih naročilih zmanjšala in da reforma javnonaročniških direktiv EU iz leta 2014 ni dosegla željenih sprememb. ECA v poročilu EK in državam članicam kot nadaljnje korake priporoča, da se pojasnijo in prednostno razvrstijo cilji javnega naročanja, odpravijo vrzeli v zbranih podatkih o javnem naročanju, izboljšajo orodja za spremljanje, da se omogoči boljša analiza, poglobijo analize temeljnih vzrokov in predstavi akcijski načrt za odpravo ključnih ovir za konkurenco pri javnem naročanju.

Ministrstvo za javno upravo je tako med drugim pristopilo tudi k pripravi Načrta za dvig konkurenčnosti v javnem naročanju 2025 – 2030.

Prejeti dopis MJU in osnutek dostopate na sledečih povezavah:

Vljudno prosimo, da ga preučite in podate vaše predloge in komentarje.

Vaše odzive nam lahko posredujete do četrtka, 14. 11. 2024 na naslov ursa.rupar@skupnostobcin.si.