Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-T)

Državni zbor RS je poslal v mnenje Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-T), ki se obravnava v skrajšanem postopku. Besedilo predloga zakona najdete TUKAJ.

Ob obravnavi zakona o dopolnitvi Zakona o poslancih se je odprlo vprašanje združljivosti in nezdružljivosti funkcije za pripadnike italijanske ali madžarske narodne skupnosti, ki so občinski funkcionarji. Pri izvajanju zakonske ureditve področja nezdružljivosti, ki velja za občinske funkcionarje, se je izkazalo, da institut nezdružljivosti funkcij ter prepovedi članstva in dejavnosti predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti ni jasno in nedvoumno urejen na način, ki bi zagotavljal uresničevanje ustavnih pravic do zastopanosti v lokalnih skupnostih in njihovih interesnih organizacijah. Poglavitni cilj predlagane dopolnitve Zakona o lokalni samoupravi je omogočiti polno uresničevanje načel Evropske listine o lokalni samoupravi in Ustave Republike Slovenije. Predlagana ureditev tako upošteva ustavno ureditev in ZSNS, ki določa, da samoupravne narodne skupnosti sodelujejo s predstavniki narodnih skupnosti, izvoljenimi v organe samoupravnih lokalnih skupnosti in državni zbor, z organi samoupravnih lokalnih skupnosti in državnimi organi.

Mnenje o predlogu in morebitne pripombe nam lahko pošljete na e-naslov info@skupnostobcin.si najkasneje do 24. 11. 2024.

Zahvaljujemo se za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo.