Krožno križišče Kozje, dober projekt občine Kozje

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je skupaj z Občino Kozje izvedla projekt Rekonstrukcijo regionalne ceste R2-423/1282, Lesično – Podsreda od km 4.770 do km 5.040 z ureditvijo križišča Kozje v km 4.810.

Obstoječe križišče se je zaradi pridobitve prostora ob predhodni odstranitvi objektov kmetijske zadruge  preoblikovalo v štirikrako krožno križišče zunanjega premera 34 m. Uredile so se nove površine za pešce in kolesarje na celotnem obravnavanem območju. V sklopu ureditve odseka se je izvedla rušitev obstoječega mostu in izgradnja novega hidravlično ustreznega mostu čez potok Bistrica. Izvedla se je tudi vodnogospodarska ureditev potoka Bistrica. V sklopu ureditve ceste se je uredilo tudi obstoječe mamakadamsko parkirišče za osebna vozila za potrebe osnovne šole in večnamenskega centra.

Občina Kozje je v sklopu projekta uredila tudi sredico novega krožišča krasi skulptura zmaja – oda tradiciji steklarstva na Kozjanskem. Ta izjemen projekt nas popelje na potovanje skozi čas. Združuje bogato zgodovino steklarstva z močjo simbolike in z ustvarjalnostjo oblikovanja vzpostavi most med preteklostjo in sodobnostjo, hkrati spodbuja ohranjanje in negovanje dediščine. Skulptura zmaja je izdelana iz čistega 10-milimetrskega kristalnega stekla, ki s svojo barvo in odsevi prikazuje lepoto Bister grabna in širše naravno okolje Kozjanskega.