Pravilnik o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je objavilo Pravilnik o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja ter o pogojih za njegovo izvajanje.

S spremembo uredbe so prenesli zahtevo iz tretjega odstavka 2. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja (ZVO-2A) (Uradni list RS, št. 23/24), ki določa, da mora povzročitelj obremenitve:

– podatke obratovalnega monitoringa najmanj enkrat letno sporočati ministrstvu in občini, na območju katere obratuje, ter o njegovih rezultatih obveščati javnost;

– z emisijami snovi v zrak mora veljavne polurne povprečne vrednosti in izračunane veljavne dnevne povprečne vrednosti, ki jih pridobi s trajnimi meritvami emisij snovi v zrak, objaviti na svoji spletni strani takoj, ko so na voljo, in jih enkrat mesečno za pretekli mesec posredovati ministrstvu ter v isti obliki in na isti način tudi občini, na območju katere obratuje;

– mora podatke, ki jih pridobi na podlagi trajnih meritev, telemetrično in v dejanskem času poročati ministrstvu;

– z emisijami snovi v zrak mora podatke občasnih meritev sporočati ministrstvu in občini, na območju katere obratuje, v enem mesecu od opravljenih meritev.

Vabimo vas, da nam vaše pripombe in predloge na predlog uredbe sporočite do 10. 9. 2024 na naslov barbara.horvat@sos.si.