Uredba o spremembi Uredbe o določitvi obmejnih problemskih območij v medresorskem usklajevanju

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj dalo v medresorsko usklajevanje in na SVZ predlog Uredbe o spremembi Uredbe o določitvi obmejnih problemskih območij (v nadaljevanju: Uredba).

Obmejna problemska območja so eno od prednostnih območij izvajanja regionalne politike v Sloveniji. Merila za opredelitev obmejnih problemskih območij so določena v Zakonu o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (v nadaljevanju: zakon), natančnejša merila in seznam občin, ki izpolnjujejo ta merila, pa določa Uredba. Uredba nadalje določa, da ministrstvo, pristojno za regionalni razvoj, vsaki dve leti preverja vrednosti meril iz Uredbe ter ob spremembah podatkov, ki narekujejo drugačno uvrstitev občin med obmejna problemska območja, pripravi predlog spremembe te Uredbe.

Spreminja se 4. člen Uredbe, s katerim se na podlagi novih vrednosti meril določi posodobljeni seznam občin, ki spadajo med obmejna problemska območja.

Na podlagi meril in zadnjih razpoložljivih podatkov je bilo ugotovljeno, da je v Sloveniji 87 občin, ki jih uvrščamo med obmejna problemska območja. Glede na leto 2022 je ena občina izgubila status obmejnega problemskega območja, dve pa sta ga pridobili. Status je izgubila občina Dornava, saj je gostota poselitve v občini presegla slovensko povprečje. Pridobili sta ga občina Ljutomer, kjer se je kazalnik gostote poselitve znižal pod slovensko povprečje, in občina Razkrižje, ki je z vključitvijo občine Ljutomer postala otok znotraj sklenjenega obmejnega problemskega območja.

Predlog Uredbe vam je na voljo TUKAJ.

Vabimo vas, da predloge in pripombe do vključno 25. septembra 2024 posredujete na obrazcu naslov info@skupnostobcin.si.