2. srečanje Mreže za integracijo romske skupnosti

V torek, 3. septembra 2024 je potekal 2. sestanek mreže za integracijo romske skupnosti preko spletne platforme ZOOM. Članice in člani mreže so obravnavali aktualne razmere na področju integracije romske skupnosti in se dogovorili za nadaljnje korake pri rešenju romske problematike.

Predsednik mreže Gregor Košir iz občine Kočevje je uvodoma pozdravil vse udeležence 2. sestanka Mreže za integracijo romske skupnosti  preko spletne platforme ZOOM. V uvodnem delu je izpostavil, da je gledana trenutno dogajanje na področju romske problematike več odprtih možnosti, ki jih moramo na tem področju spremljati in reševati. Problematika se nanaša na celotno romsko populacijo v Sloveniji. Prvo je potrebno rešavati stvari na lokalni ravni, nato na državni in vlada bo morala ukrepati tam, kjer so romi najšibkejši. Velik problem predstavljajo socialni transferji, kjer so potrebne spremembe na zakonodajnem področju.

Pri reševanju problematike moramo biti enoviti in kompleksi pri reševanju problemov. Pri reševanju problemov mora imeti vodilno vlogo tako občina kot romska skupnost, aktivno morata sodelovati med seboj. Velik problem so socialni transferji v odnosu do države, v odnosu do lokalne ravni pa je nujno  potrebno prenašanje dobrih praks med občinami. Velik problem na lokalni ravni predstavlja predvsem integracija v izobraževalne ustanove, tukaj se čuti pomankanje prisotnosti organizacij, ki so zadolžene in bi mogle ukrepat v določenih situacijah.

Integracija je dolgotrajni proces in bo učinkovit šele takrat, ko se bo tudi ostali del populacije v lokalni skupnosti približal romski skupnosti.

Naslednji koraki pri reševanju integracije romske skupnosti:

  1. Sestanek na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.
  2. Naslednji korak je sestanek na Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki tudi pripravlja spremembe na tem področju.
  3. Sestanki se bodo organizirali v romskih naseljih, kje so prostori zato, kamor povabimo tudi romske svetnike in predstavnike občin za neposredno izmenjavo izkušenj.