Skupnost občin Slovenije poziva k ukrepanju za večjo varnost funkcionarjev

Po poročanjih medijev je Petro Vrhovnik, županjo Občine Poljčane, v četrtek zvečer s ceste pred njenim domom želela povoziti za zdaj neznana oseba. To dejanje nasilja nas v Skupnosti občin Slovenije globoko skrbi, saj že vrsto let opozarjamo na vse pogostejše primere nasilja nad funkcionarji.

V Skupnosti občin Slovenije odločno zavračamo kakršnokoli nasilno reševanje konfliktov, tako na lokalni kot tudi na drugih ravneh. Spodbujamo skupnost, ki sprejema različnost, kjer imajo ljudje z različnimi potrebami in pričakovanji prostor za sobivanje. Življenje v skupnosti, tudi na lokalni ravni, zahteva usklajevanje teh različnih interesov, iskanje kompromisov, nenehen dialog in predvsem strpnost.

V Skupnosti občin Slovenije menimo, da je skrajni čas za skupno ukrepanje vseh pristojnih institucij in civilne družbe ter jasno sporočilo javnosti, da je vsakršno nasilje nedopustno. Dogodki, kot je nedavni napad na županjo Poljčan, dr. Petro Vrhovnik, potrjujejo, da je problematika nasilja nad župani in drugimi izvoljenimi predstavniki v vzponu, zato je nujno, da odgovorne institucije, nenazadnje pa tudi zakonodajalec, sprejmejo ustrezne ukrepe za varnost funkcionark in funkcionarjev.

Sporočilo za javnost