Objavljen osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o oskrbi z električno energijo

Na e-demokracija je objavljen Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o oskrbi z električno energijo (Spremembe in dopolnitve ZOEE), ki se nahaja v javni obravnavi. Razlog za sprejem zakona je prenos določb Direktive (EU) 2024/1711 evropskega parlamenta in sveta z dne 13. junija 2024 o spremembi direktiv (EU) 2018/2001 in (EU) 2019/944 z namenom izboljšanja zasnove trga električne energije v Uniji.

V osnutku zakona so dodana določila glede pravice do souporabe energije in obvladovanje tveganja dobaviteljev. Prav tako je dodan oddelek, ki se glasi Prožnost in program za podporo zagotavljanju prožnosti brez fosilnih goriv. V okviru navedenega oddelka so določeni okvirni nacionalni cilj in program za zagotavljanje prožnosti brez fosilnih goriv, program za podporo zagotavljanju prožnosti brez fosilnih goriv, izvajanje konkurenčnega postopka za pridobivanje ponudb priložnosti ter zagotavljanje sredstev za izvajanje mehanizma zagotavljanja prožnosti. V osnutku zakona so dodani še začasni ciljno usmerjeni javni posegi pri določanju cen za dobavo električne energije, produkt za izravnavo konic, soglasje za priključitev v primeru prožne obratovalne omejitve kot tudi različni roki v okviru prehodnih in končnih določb.

Osnutek zakona je dostopen NA TEJ POVEZAVI. Pripombe lahko oddate V PREGLEDNICI do 4. 11. 2024 na ana.plavcak@skupnostobcin.si