• sreda, 20.06.2018.
  • CirCe

Sestanek projektnih partnerjev projekta CirCE z ogledom dobrih praks v provinci Gelderland na Nizozemskem

Na Nizozemskem je 14. in 15. junija potekal sestanek partnerjev v projektu CirCE, ki je posvečen širitvi krožnega gospodarstva v Evropi. Partnerji in deležniki v projektu so razpravljali o napredku in do sedaj prepoznanih priložnostih in ovirah za razvoj krožnega gospodarstva v sodelujočih regijah, posvetili pa so se predvsem razvoju skupne metodologije, določitvi indikatorjev krožnosti in prioretizaciji priložnosti, na poti do implementacije konkretnih pobud. Takšen analitični pristop z vrednotenjem priložnosti bo nudil trdno osnovo za kasnejšo izdelavo akcijskega načrta, ki bo vseboval tako priporočila za spremembo operativnega programa državi kakor tudi priporočila za oblikovanje lokalnih politik v smeri krožnega gospodarstva za občine.

Partnerji in deležniki projekta CirCE so bili deležni tudi številnih predstavitev dobrih praks na področju krožnih inovacij v sektorju tekstil in grajeno okolje. KCPK je tako npr. podjetje z dolgo tradicijo, ki izdeluje papir in karton, s preusmeritvijo v krožno gospodarstvo pa danes posluje še bolje kot nekoč, ob tem pa 85 % materiala za izdelavo pridobi iz recikliranega papirja ali kartona, preostanek potrebne osnovne surovine (celuloze) pa pridobi iz določene vrste trave, ki v regiji Gelderland raste na nabrežjih rečnih rokavov – te pa je potrebno redno vzdrževati. Prav tako je regija znana gojiteljica paradižnika, zato del celuloze lahko pridobijo iz posušenih stebel paradižnikov, iz katerih izdelujejo karton, v katerega je paradižnik pakiran za prodajo. Predstavila sta se tudi predstavnika platforme Pioneering, ki je namenjena sodelovanju gradbene industrije, izobraževalnih ustanov in odločevalcev, ki si prizadevajo skupaj narediti vse potrebne korake do spremembe gradbenega sektorja v smeri krožnega ali vsaj bolj trajnostnega gospodarstva. Predstavnica programa Circles, ki ga podpira provinca Gelderland, je platforma, ki prav tako vključuje izobraževalne ustanove. Poudarila je, da je prednost takšne platforme transparentnost oz. deljenje znanja, izkušenj in orodij, ki so na razpolago. Na podlagi teh je veliko lažje razvijati tehnološke inovacije. Zanimiv primer dobre prakse v regiji Gelderland je tudi nekoč zapuščena in propadajoča mlekarna, ki je pred nekaj leti namesto rušitve doživela vsebinski preporod. Danes je namenjena predstavitvi tekstilne revolucije v smeri tehnoloških krožnih inovacij in prostor za srečevanje isto mislečih. Projektnim partnerjem in deležnikom se je predstavil tudi lastnik podjetja, ki se ukvarja s krojenjem moških sukenj, Dutch Spirit. V svoji težnji po bolj krožnem in trajnostnem delovanju podjetja se je preusmeril iz prodaje sukenj v njihov najem, kar uporabniku omogoča stalno menjavo konfekcije, brez da s tem že nošen izdelek zavrže, obenem pa pri proizvodnji sukenj uporablja blago iz recikliranih tkanin, visoke kvalitete.

Partnerji in deležniki v projektu so obiskali tudi mesto Nijmegen, ki je v letu 2018 nosilec naziva Zelena prestolnica Evrope. Nijmegen razpolaga z odličnim sistemom za ravnanje z odpadki, skupaj z vrsto inovativnih in progresivnih ukrepov za ozaveščanje, preprečevanje in ponovno uporabo odpadkov. Sedanja stopnja recikliranja v mestu je 68%, lokalne oblasti pa si skupaj z občankami in občani prizadevajo za nadgradnjo na 75% do leta 2020. Mesto je zgradilo novo okrožje Waalsprong s trajnostnim vodnim sistemom, strogimi standardi energetske učinkovitosti, daljinskim ogrevanjem iz preostale toplote pri sežiganju odpadkov in povezovanjem z naravnimi krajinami v okolici Nijmegena. Mesto se lahko pohvali tudi s hišo, ki je obnovljena in opremljena po principih krožnega gospodarstva (brošura tukaj).

Nepremičnina se nahaja na Nijmegen East, eni izmed najbolj priljubljenih sosesk v Nijmegenu. V tej soseski bo obnovljenih 500 stanovanj iz energetskega razreda G na energetski razred B. Po enem letu bo občina znova omogočila neprofitni najem nepremičnine. Občina, stanovanjska družba in občina skupaj s 20 sodelujočimi dobavitelji želijo pokazati, kako lahko ponovna uporaba surovin in izdelkov vodi k čudovitemu dizajnu. Na ta način obiskovalci lahko vidijo, kako izgleda tabure iz listov banan, kako recikliran karton lahko postane stensko svetilo, da iz recikliranih plastenk lahko nastane udobna sedežna garnitura ali, da odslužene ribiške mreže lahko postanejo moderna preproga. Vzorčna hiša je na voljo tudi kot lokacija za manjše dogodke in kraj srečanja za prebivalce iz soseske. Ker se za ogrevanje uporablja električni kotel in kuhalna plošča (iz obnovljivih virov – vetrna energija), je hiša tudi prvi dom v soseščini, ki je bila načrtno odklopljena od zemeljskega plina.

S klikom tukaj si lahko ogledate galerijo slik iz dogodka.