• petek, 05.06.2020.
  • CirCe

Prizadevanju za zmanjševanje plastike se je pridružilo že 48 občin

Skupnost občin Slovenije je skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor v okviru svoje redne letne skupščine slavnostno podelila plakete občinam brez plastike za enkratno uporabo na dogodkih. Predsednik Skupnosti občin Slovenije, dr. Aleksander Jevšek je z MOP novembra lani podpisal sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah. K dogovoru, ki je prostovoljen lahko kadarkoli pristopi občina, ki v okviru svojih aktivnosti organizira različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor). Tanja Bolte je v imenu Ministrstva za okolje in prostor na redni letni skupščini SOS pozdravila prizadevanja v soočenju z okoljskim izzivom našega časa in poudarila, da je to korak k zmanjševanju odpadkov.

Skupnost občin Slovenije na svoji spletni strani objavlja  seznam občin, ki so pristopile k dogovoru in ga redno posodablja. Občine tako s svojimi ravnanji prispevajo k povečanju ozaveščanja o resnosti problematike in posledicah prekomerne uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo pri občankah in občanih. Pozivu k podpisu sporazuma se lahko kadarkoli pridružijo tudi druge občine, gradivo je objavljeno tukaj.

Ob podelitvi priznanj je predstavnica MOP mag. Tanja Bolte poudarila, da se »Skupnost občin  in vsaka posamična občina, ki je pristopila k podpisu sporazuma zaveda problematike vztrajnega porasta nastajanja plastičnih odpadkov in odlaganja plastičnih odpadkov v okolje in negativnega vpliva na okolje, zdravje in gospodarstvo. Prizadevanje za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko je poziv k ukrepanju, da se združimo v boju proti enemu od velikih okoljskih izzivov našega časa. Vsak izmed nas je povabljen k razmisleku,  kako spremeniti svoje vsakdanje navade, da bi zmanjšali težko breme onesnaževanja s plastiko za okolje, prostoživeče živalske in rastlinske vrste – in svoje lastno zdravje. Čeprav ima plastika veliko koristnih načinov uporabe, se preveč zanašamo na njeno rabo za izdelke za enkratno uporabo, in to s hudimi posledicami za okolje. 48 občin, ki so pristopile k sporazumu, se tega že zaveda in s svojimi dejanji pozitivno vpliva na okolje, zdravje in gospodarstvo.

Več fotografij s podelitve najdete v galeriji.

Nekaj več informacij o tej problematiki

Osnovni vzroki za povečevanje količine odpadkov iz plastike in njihovo širjenje v morskem okolju so povezani z vrednostno verigo in trgom plastike ter ravnanjem posameznikov in družbenimi trendi. Zaradi plastičnosti, trpežnosti in inertnosti, predvsem pa nizke cene proizvodnje plastika uporablja za izdelavo velikega števila izdelkov za vsakdanjo rabo. Plastika se tako potrebuje skoraj povsod, tako v trgovini za distribucijo proizvodov – za embalažo in transport, v gradbeništvu, v tekstilni industriji, v avtomobilski industriji, za medicinske pripomočke, za električno in elektronsko opremo ter v kmetijstvu. K vse večji količini plastičnih odpadkov pripomore vse večja potrošnja plastike za „enkratno uporabo“. Plastika se proizvaja skoraj izključno iz nafte in za njeno proizvodnjo se uporabi približno 8 % svetovne proizvodnje nafte, in sicer 4 % za proizvodnjo plastike kot surovine, 3 – 4 % za energijo pri proizvodnji plastike.  

Občine brez plastike za enkratno uporabo na dogodkih