O vzgoji nove generacije družbenih inovatorjev v Kopru

Skupnost občin Slovenije in Ekonomski institut Maribor sta v sklopu projekta Social(i)Makers organizirala konferenco »Inovativne ideje in zagon socialnih podjetij«, ki je potekala v torek, 22. 10. 2019 v Kopru.

Udeleženci konference so se seznanili z aktualnim dogajanjem v sklopu projekta. Med drugim je še vedno brezplačno dostopna Akademija družbenih inovacij, ki je na voljo vsem, ki bi se radi seznanili z razvojem inovativnih idej in zagonom socialnega podjetja (https://social-innovation-academy.teachable.com/), na voljo so spletni seminarji z aktualnimi temami s področja družbenega inoviranja in od septembra dalje deluje edinstvena spletna tržnica problemov, izzivov in rešitev za družbene probleme v državah Srednje Evrope, torej tudi pri nas.

Ne nazadnje je bila posebna pozornost namenjena aktualnemu mednarodnemu tekmovanju za najboljšo rešitev na področju vseh vrst izobraževanja in usposabljanja za »vzgojo nove generacije družbenih inovatorjev«, Be Social, Be Maker!, na katerem je mogoče sodelovati vse do konca oktobra. Izbrana najboljša ideja bo nagrajena s strokovno podporo tujih strokovnjakov za razvoj družbenih inovacij v višini 5.000 EUR. Več o natečaju, kjer se lahko tudi prijavite:

https://skyrocketplatform.eu/submissions/view-challenge/1.

Podporno okolje za socialno podjetništvo pri nas in spodbude SPS za inovativna podjetja je predstavila Viljenka Godina iz Ekonomskega instituta Maribor, dr. Tina Bratkovič Kregar pa je moderirala konferenco v delu, kjer so udeleženci razvijali zmagovalno inovativno rešitev za družbeni problem. Glede na to, da je izziv natečaja vzgoja nove generacije družbenih inovatorjev, so se udeleženci osredotočili na obstoječi šolski sistem in iskali inovativne pristope kako ga izboljšati, posodobiti in kakšne ukrepe sprejeti, da bodo mladi razmišljali inovativno in aktivno sodelovali pri oblikovanju šolskih vsebin.