Lokalni pilot "Rastemo že v vrtcu"

Drevesa, sadike, gredice, lončki in hišice v vrtcu Jožice Flander za bolj zeleno prihodnost otrok 

Maribor, 24. junij 2020 – V vrtcu Jožice Flander v Mariboru so danes dopoldan simbolično otvorili zelene kotičke, ki predstavljajo prispevek k ozelenitvi urbanih površin in oblikovanju okoljske zavesti otrok. Pobuda je nastala v okviru transnacionalnega projekta Social(i)Makers, uresničila pa jo je skupina mladih ustvarjalcev sprememb.

Ob simbolični otvoritvi zelenih kotičkov v vrtcu Jožice Flander so danes Eva Žunec, mlada ustvarjalka sprememb, Alja Babič, predstavnica Skupnosti občin Slovenije in Mateja Karničnik iz Fundacije Prizma, zaposlenim in predvsem otrokom vrtca Jožice Flander simbolično predale v vzgojo in uporabo drevesa, sadike, lonce, gredice in ptičje ter čebelje hišice, ob katerih bodo otroci spremljali naravne procese in se učili o pomenu rastlin in živali za naš obstoj na Zemlji.

Akcija »Rastemo že v vrtcu« je ideja skupine mladih, ki menijo, da so okrepljeni procesi aktivnega vključevanja otrok v reševanje preprostih okoljskih problemov, kot je ozelenitev vrtca, bogat doprinos k razvoju družbe in ohranjanju narave. Predstavnica skupine, Eva Žunec, je dejala: “Ideja ozelenjevanja lokalnega okolja je vzklila zaradi želje po še bolj zelenem domačem mestu. V vrtcu pa je bila posejana zaradi mnogih prednosti – menim, da bo spodbujanje okoljske zavesti naših najmlajših ključno oblikovalo našo prihodnost, tudi v boju proti podnebnim spremembam in dvigu kakovosti urbanega območja, inovativne oblike urbanega vrtičkarstva in zasajevanje sadnih dreves (v tem primeru češenj) pa se mi zdijo odlična priložnost za popestritev vsakdana v vrtcu. Zame pa je bilo aktivno sodelovanje v projektu z močno noto družbene odgovornosti čudovita izkušnja in upam, da bo iniciativa dosegla tudi širšo prepoznavnost oziroma lokalne ponovitve po celi Sloveniji”.

Nove pridobitve so najbolj veseli v vrtcu Jožice Flander, kjer so se z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju v akciji. Ravnateljica vrtca, Darja Jaušovec je povedala, da se v vrtcu trudijo del igrišča urediti v učilnico na prostem, kjer otroci lahko vidijo, čutijo in sodelujejo v naravnih procesih ter spremljajo rastline od brstenja do razvoja sadežev. Pri tem so veseli vsakršne pomoči in podpore, da lažje uresničujejo svoje poslanstvo. Vesela je tudi, da je vzgojiteljica Jožica z navdušenjem prevzela skrb za novo pridobitev.

Kaj pa o zelenih kotičkih in novih »prebivalcih« pravijo otroci? V en glas so odgovorili, da se najbolj veselijo češenj in obljubili, da bodo rastline redno zalivali in opazovali čebele pri njihovem delu. Veseli so tudi novega čebeljega hotela, kjer si bodo med delom nabiralke cvetnega prahu lahko tudi malo oddahnile.

Da se moramo reševanja aktualnih družbenih izzivov lotevati na vseh ravneh dokazuje Skupnost občin Slovenije, ki je aktivni partner v transnacionalnem projektu Social(i)Makers in v številnih drugih, ki se lotevajo problematike sodobnih izzivov družbe. »V okviru pilotnih aktivnosti projekta Social(i)Makers smo v preteklih mesecih na različnih koncih Slovenije raziskovali družbene izzive lokalnega okolja in v okviru kreativnih delavnic iskali ideje za njihovo reševanje. Kot najbolj zanimiva in uporabna je bila izbrana ideja »Rastemo že v vrtcu«, katere namen je preko ozelenitve vrtca povečati okoljsko ozaveščenost najmlajših in prispevati k ohranjanju zelene Slovenije. Veseli nas, da lahko prve rezultate prenosa ideje v realnost vidimo že danes. Predvsem pa verjamemo, da bo imela predstavljena trajnostna rešitev velik učinek in potencial tudi v prihodnje«, je povedala Alja Babič, predstavnica Skupnosti občin Slovenije.

»Nihče ne more narediti vsega, vsak pa lahko naredi nekaj« meni Mateja Karničnik, predstavnica Fundacije za razvoj zaposlitvenih možnosti Prizma, ki v tovrstnih aktivnostih civilne družbe vidi pomembne premike v družbeni odgovornosti in okoljski ozaveščenosti. Fundacija Prizma že vrsto let izvaja aktivnosti in programe, s katerimi spodbuja družbeno inoviranje, socialno podjetništvo in družbeno odgovornost. »In tako kot iz majhnega zraste veliko, si lahko obetamo, da bodo iz malih Ev, Aljažev, Lin in Lukcev zrasli odgovorni državljani, ki jim bo mar za razvoj družbe in narave«, še doda.

Pobuda ozelenitve vrtca je nastala kot odziv na aktivnosti prepoznavanja družbenih izzivov in iskanja inovativnih idej za njihovo reševanje v lokalnem okolju, ki so se izvajale pod okriljem projekta Interreg CE Social(i)Makers. Mednarodni projekt že od avgusta 2017 kot ena izmed partnerjev izvajata Skupnost občin Slovenije in Ekonomski institut Maribor, pilotne aktivnosti v lokalnem okolju pa Fundacija Prizma. V različne delavnice družbenega inoviranja se je od junija 2019 vključilo 174 udeležencev, skupina mladih ljubiteljev narave, ki jo predstavlja Eva Žunec, pa je zasnovano idejo prispevka k bolj zelenemu okolju in oblikovanju okoljske zavesti otrok ob podpori Fundacije Prizma uspela tudi uresničiti na dvorišču enega izmed mariborskih vrtcev z željo, da bi tej pobudi v prihodnje sledilo čim več slovenskih vrtcev. V ta namen so pripravili zloženko »Rastemo že v vrtcu za moj košček Slovenije«, ki bo v prihodnjih dneh poslana na naslove vseh slovenskih vrtcev in s katero jih vabijo, da se pridružijo cvetoči spremembi.

Galerija slik.

Več informacij o projektu Social(i)Makers najdete tukaj:

Social(i)Makers / Aktualne objave

https://skupnostobcin.si/social-makers/

https://skupnostobcin.si/kategorija/projekti/social-makers/

Social(i)Makers – povzetek rezultatov, doseženih v letu 2018

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Social(i)-Makers—povzetek-rezultatov–dose-enih-v-letu-.html

About the Social(i)Makers project

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Social(i)Makers.html

Dodatne informacije:

  • o projektu Social(i)Makers: Alja Babič, Skupnost občin Slovenije, 02 234 15 00
  • o pilotni aktivnosti: Mateja Karničnik, Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, 02 333 13 39, mateja.karnicnik@fundacija-prizma.si.