Konferenca o prestajanju krize COVID-19 s povečanjem sposobnosti v provinci Anbar

Na konferenci o prestajanju krize COVID-19 s povečanjem sposobnosti v provinci Anbar so bile predstavljene dobre prakse iz občine Kočevje, občine Trbovlje in Mestne občine Murska Sobota. V namen predstavitve dobrih praks je nastal tudi izobraževalni video.

Močne regionalne in lokalne oblasti z dobrimi zmogljivostmi so izjemnega pomena, zlasti v kriznih časih, kot je zdravstvena kriza, ki smo ji priča trenutno. Pandemija korona virusa je prizadela vse plasti našega življenja, regionalne in lokalne oblasti pa so tiste, ki so najbližje ljudem. Zato so si županje in župani v okviru projekta medsebojnega sodelovanja z iraško provinco Al Anbar izmenjali prakse in izkušnje na spletnem dogodku, na katerem so razpravljali o ukrepih za ublažitev vpliva Covid-19 na lokalno življenje in odgovorili na vprašanje kako okrepiti zmogljivost lokalnih oblasti za organiziranje storitev za prebivalce, tudi v kriznih časih.

Na dogodku so s svojim prispevkom sodelovali dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje, Jasna Gabrič, županja Občine Trbovlje in dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota.

Kot so sklenili udeleženci dogodka, zahteva dobra organizacija kakršnih koli ukrepov za državljane ali gospodarstvo, zlasti v kriznih časih, vključujoč pristop in tesno sodelovanje med centralno oblastjo, regionalno in lokalno ravnjo, pa tudi nujno aktivacijo javnih institucij, lokalnega gospodarstva, zasebnikov, in prostovoljcev. Na spletnem dogodku so se sodelujoči osredotočili na medsebojno sodelovanje znotraj lokalnih skupnosti in opravili temeljito razpravo o dobrih praksah za ublažitev vpliva Covid-19 na lokalno življenje. Da bi obeležili dobre prakse v slovenskih občinah smo v sklopu projekta posneli video s poudarkom na izzivih pri organizaciji množičnega testiranja in cepljenja proti SARS-CoV-2.

Video je nastal v okviru projekta Peer-to-Peer s provinco Al Anbar, ki se izvaja prek programa “Podpiranje okrevanja in stabilnosti v Iraku z lokalnim razvojem”, financira ga Evropska unija (EU), izvaja pa ga Program Združenih narodov za razvoj (UNDP) v Iraku.

Za video in več informacij o projektu kliknite tukaj