Sestanek s Službo vlade RS za obnovo po poplavah in plazovih

V torek, 17. septembra, je potekal sestanek s Službo Vlade RS za obnovo po poplavah in plazovih, kjer je Boštjan Šefic predstavil glavne prioritete službe. Osredotočajo se na dokončanje postopkov z lastniki objektov, ki niso več primerni za bivanje in se bodo zaradi varnosti morali porušiti. V kratkem bodo lastnikom izdane odločbe, nato pa bo sledilo sklepanje pogodb in izplačilo odškodnin. Velika večina ljudi se bo odločila za izplačilo odškodnin, saj želijo svoje domove zgraditi po lastnih potrebah, ne pa v tipski gradnji.

Pomembna prioriteta je tudi delovanje državne tehnične pisarne, ki mora čim prej recenzirati projekte občin. To je zahteva EU, saj morajo biti novi objekti odporni na podnebne spremembe. Nihče si namreč ne želi ponovitve lanskih nesreč. Glede dodatnih objektov na seznamu je bilo pojasnjeno, da bodo mnenja izdana do konca septembra.

Občani so prejeli prve pozive za predložitev dokazil o stroških sanacije škode v roku 4 mesecev oziroma do 1 leta v primeru večje škode. Če bodo dokazila ustrezna, bodo prejeli preostanek sredstev za sanacijo. Dokazila morajo biti v obliki računov in pogodb o izvedenih delih. Pozivu za fizične osebe bo sledil poziv za podjetja.

Glede vodotokov je bilo poudarjeno, da bo minister Jože Novak naslednji mesec obiskal občine, kjer bo preveril stanje. Izredni ukrepi so že izvedeni, trenutno poteka redno vzdrževanje, srednje- in dolgoročni ukrepi pa so načrtovani v naslednjih 5 letih.

Skupnost občin Slovenije je opozorila na težave, saj pogosto en državni organ poda eno mnenje, drug pa nasprotno. Prav tako je bila izpostavljena zahteva DRSV po izdelavi hidrološko-hidravličnih študij, ki bi naj bile narejene za celotno porečje. Zaradi dolgotrajnosti teh študij (vsaj 2 leti) občine opozarjajo, da ne morejo čakati na rezultate in pričakujejo rešitve države za nadaljevanje obnove in izgradnje.

Poudarjene so bile tudi zamude državne tehnične pisarne, zaradi katerih občine čakajo na soglasje za izvedbo sanacije. Dogovorjeno je bilo, da bo DTP poskrbela, da bodo objekti odporni na naravne nesreče in ne bodo obremenjeni z birokratskimi pomanjkljivostmi.

Občine nujno potrebujejo navodila, kako ravnati ob izteku pogodb. Pojasnjeno je bilo, da sredstev, ki so že dodeljena, ne bo treba vračati, razen tistih, ki še niso bila dodeljena projektu. Služba vlade se je zavezala, da bo občinam posredovala natančna navodila glede ravnanja ob izteku pogodb in obveznosti iz programa sanacije. Večkrat je bilo poudarjeno, da so sredstva za vse projekte v programu sanacije rezervirana in da občine ne bodo ostale brez njih.

Izpostavljeno je bilo tudi, da občine pri SID banki ne morejo dobiti posojila, ker banka zahteva pogodbo o povračilu sredstev s strani države.