Proračunski priročnik za pripravo proračunov občin za leti 2025 in 2026

Minister za finance je pripravil Proračunski priročnik za pripravo proračunov občin za leti 2025 in 2026 ter občine obvestil o temeljnih ekonomskih izhodiščih in predpostavkah za pripravo državnega proračuna, ki so zajete v Jesenski napovedi gospodarskih gibanj 2024 (in so podani v prilogi 1 Priročnika). Ti podatki so podlaga tudi za pripravo proračunov občin za leti 2025 in 2026 ter za sestavo navodila za pripravo proračuna občine za neposredne uporabnike, ki ga mora organ občinske uprave, pristojen za finance, posredovati vsem neposrednim uporabnikom.

Proračunski priročnik z vsemi prilogami si lahko ogledate TUKAJ (v poglavju >Priročniki in navodila).

Celotno gradivo Jesenske napovedi najdete TUKAJ.

Iz povzetka Jesenske napovedi izhaja, da se bo gospodarska rast letos umirila (1,5 %) in bo nižja od pomladanskih pričakovanj (2,4 %). V prihodnjih dveh letih se pričakuje višjo rast BDP (2,4 % leta 2025 in 2,5 % leta 2026). Ob nekoliko višji rasti tujega povpraševanja se bosta okrepili rast izvoza in dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih. Zaposlenost je rekordno visoka, brezposelnost pa najnižja doslej; rast zaposlenosti in zmanjševanje brezposelnosti se bosta še nadaljevala; visoka raven in veliko pomanjkanje delovne sile pa v prihodnjih dveh letih ne bosta omogočala vidnejše rasti zaposlenosti. Nominalna rast skupne povprečne bruto plače bo letos ostala visoka (6,2 %), v prihodnjem letu pa se bo zaradi predvidene uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju še nekoliko okrepila. V javnem sektorju bo letos rast (4,4 %) sicer nižja kot lani (10,3 %), a se bo znova povečala s prihodnjim letom (na 7,1 %), ko je v januarju predvidena uveljavitev reforme plačnega sistema. Inflacija se je letos občutno znižala in bo v povprečju leta (2,1 %) bistveno nižja od pomladanskih pričakovanj (2,7 %). Pričakuje se, da se bo do novembra ohranjala na nizki ravni, konec leta in predvidoma v začetku prihodnjega leta pa se bo ponovno povišala zaradi učinka nizke osnove in izteka preteklih ukrepov za zajezitev visokih cen energentov.

Z uresničitvijo Jesenske napovedi so povezane nekatere negotovosti, ki izhajajo iz geopolitičnih in gospodarskih razmer v mednarodnem okolju in lahko vplivajo na hitrost pričakovanega okrevanja ter umirjanja inflacije v trgovinskih partnericah. Negotovosti so prisotne tudi v domačem okolju in so povezane z vplivi poslabšane konkurenčnosti na izvozni sektor gospodarstva in zlasti z zmogljivostmi za izvajanje visoke investicijske aktivnosti države v prihodnjih letih ter nedorečenostjo nekaterih reformnih ukrepov; nekaj je tudi možnosti za višjo rast od napovedane v osrednjem scenariju.

Priročnik je na nekaterih delih ponovno noveliran in vsebuje aktivne povezave do sprejetih in objavljenih dokumentov, ki lahko še pripomorejo h kvalitetnejši pripravi proračuna. Splošni in posebni del proračuna, načrt razvojnih programov ter obrazložitev splošnega in posebnega dela proračuna ter načrta razvojnih programov, se pripravljajo v sistemu za pripravo proračunov občin (v nadaljevanju: APPrA-O). Tako pripravljen proračun omogoča poročanje o sprejetem proračunu na način, kot je predpisan s Pravilnikom o predložitvi sprejetih občinskih proračunov. Ministrstvo nadaljuje s prenovo aplikacije APPrA za občine. Po terminskem planu bodo občine novo aplikacijo začele uporabljati za pripravo proračuna 2026. Med drugim bo bistveno večji poudarek na ciljih in kazalnikih, zato ministrstvo predlaga občinam, da vložijo napor že pri pripravi proračuna 2025 in v kar največji meri definirajo cilje in merljive kazalnike na posameznih področjih dela. Ministrstvo pripravlja tudi novo Programsko klasifikacijo izdatkov občinskih proračunov za pripravo proračunov, ki bo poenotena za državni in občinske proračune. Načrtovano je, da se bo poenotena programska klasifikacija uporabljala pri pripravi proračunov občin za leto 2026, skupaj s prenovljeno APPrA-O.

Povprečnina za leti 2025 in 2026 je v predlogu ZIPRS2526 upoštevana v višini 725 eurov, saj v času priprave Priročnika pogajanja z združenji občin za povprečnino 2025 in 2026 še potekajo. O predhodnih podatkih o sredstvih iz naslova dohodnine, finančne izravnave in sredstev za uravnoteženje razvitosti občin (SURO) bodo občine obveščene do 15. 10. 2024, o končnih podatkih pa po sprejemu predloga ZIPRS2526 v Državnem zboru RS.