Koordinacija po poplavah sestanek z državnim sekretarjem

Pri državnem sekretarju Boštjanu Šeficu je potekala koordinacija z združenji občin po poplavah. Tokratne koordinacije sta so se s strani Skupnosti občin Slovenije udeležili Nejc Smole, Tine Radinja ter Jasmina Vidmar. S strani Ministrstva za naravne vire in prostor, se je koordinacije udeležil tudi državni sekretar Jože Novak, ki je prosotnim predstavil ekipo, ki bo na strani ministrstva skrbela za obnovo in razvoj po popralvah. Državni sekretar se je na koordinaciji zahvalil občinam za dober odziv, glede detektiranja oseb, ki so izgubila nastanitev. V koabinetu predsednika vlade so prepričali, da so zaznali vse ljudi, ki so izgubili prebivališče, tudi tiste najranjliveše, za katere obstaja nevarnost, da se sami ne bi znašli.

Na tokratni koordinaciji so obravnavali Predloga zakonov:

  • Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023
  • Predlog Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev

Skupnost občin Slovenije je na oba zakona posredovala obširne pripombe in predloge, ki se nahajajo na spodnjih povezavah. Tako s strani kabineta predsednika vlade, kot s strani MNVP so obljubili, da bodo predloge preučili in jih po možnosti tudi vključili v besedilo predloga zakona. Ker na določena vsebinska vprašanja tudi tokat nismo prejeli konkretnih odgovorov, bomo kabinet predsednika vlade ponovno pozvali k posredovanju odgovorov.

Na sestanku je bilo povedano, da se bosta oba zakona obravnavala še do konca tedna, tako da bomo morebitne pripombe lahko posredovali še do navedenega roka.