SOS POSLALA PROTESTNO PISMO GOLOBU – s sindikati parafirali dogovor brez posvetovanja z lokalnimi skupnostmi

Skupnost občin Slovenije je na premierja dr. Roberta Goloba, ministra za javno upravo mag. Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča naslovila protestno pismo, v katerem opozarjamo, da kot reprezentativna organizacija občin od meseca maja (od nove ureditve pogajalskih skupin) nismo bili vključeni v krovna pogajanja in nismo prejemali gradiv, razen, ko so že bila objavljena (v javni razpravi). Informacije o poteku krovnih pogajanj smo izvedeli le iz medijev.
V zvezi z zadnjimi novicami, da so vlada in sindikati dne 21. 12. 2023, parafirali dogovor v skladu s katerim se bodo plače v javnem sektorju z junijem 2024 uskladile v višini 80 odstotkov lanske inflacije, ocenjujemo kot popolnoma nesprejemljivo, da se občin oz. reprezentativnih organizacij občin ne vključuje in tudi ne obvešča o poteku (in rezultatih) pogajanj – navsezadnje bodo občine, kot delodajalci v javnem sektorju, morali z občinskih proračunov kriti povišanje plač za del zaposlenih v občinskih upravah in občinskih javnih zavodih.
Za naslednji dve leti bila resda dogovorjena višja povprečnina, vendar pa bo ‘realna vrednost’ povprečnine manjša od dogovorjene, saj bodo občine morale kriti (ponoven) dvig plač v javnem sektorju.
Predsednik Skupnosti občin Slovenije dr. Vladimir Prebilič je v zvezi s tem izpostavil: »V proces pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja smo vključeni le na papirju, v praksi pa smo popolnoma izključeni. Temu strogo nasprotujemo in na to ne moremo pristati. Nič o občinah, brez občin!«