Zakon o gospodarskih javnih službah s področja oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v javno razpravo s skrajšanim rokom vložila Zakon o gospodarskih javnih službah s področja oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode

Poglavitne nove rešitve na področju javne službe oskrbe s pitno vodo so naslednje: 

  • Poleg oskrbe s pitno vodo iz javnih vodovodov se v okviru javne službe uvaja dovoz vode tam, kjer ni oskrbe iz javnega vodovoda ali lastne oskrbe s pitno vodo. 
  • Opušča se oblika zagotavljanja javne službe v obliki koncesije, ohranjajo pa se ostale, z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe predvidene oblike, pri čemer sta tako javni gospodarski zavod kot javno podjetje v 100 odstotni občinski lasti. 
  • Predpisane so naloge, ki jih izvajalec javne službe ne sme prepustiti podizvajalcu z namenom večje transparentnosti izvajanja in poročanja o izvajanju javne službe. 
  • Zaradi boljšega dostopa do pitne vode se uvaja obveznost zagotovitve pitnikov na območju občine
  • Uvaja se način določanja cene javne službe v primeru naravnih in drugih nesreč, ko je motena oskrba s pitno vodo ter kritje prekomernih stroškov. 
  • Prepoveduje se prekinitev oskrbe s pitno vodo, če je edini razlog prekinitve nezmožnost plačila stroškov s strani uporabnika in uvaja možnost omejitve oskrbo s pitno vodo z zagotavljanjem minimalne količine pitne vode, idr. 

Predlog Zakona o gospodarskih javnih službah s področja oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode določa, da ministrstvo vodi in spremlja podatke o javnih vodovodih v evidenci o oskrbi s pitno vodo, ki se s povezovalnim identifikatorjem elektronsko povezuje z zbirnim katastrom gospodarske javne infrastrukture.  

Poglavitne rešitve glede gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode so:

  • pomembna novost zakona je izrecna prepoved prepuščanja glavnih delov izvajanja javne službe podizvajalcem z namenom večje transparentnosti izvajanja in poročanja o izvajanju javne službe
  • Novost je tudi, da izvajalec javne službe pripravi program izvajanja javne službe za vsako občino posebej
  • Predlog uvaja med posebnimi storitvami tudi možnost ponovne uporabe vode, upoštevajoč predpis, ki določa sprejem načrtov upravljanja voda na vodnih območjih in predpise, ki določajo prepovedi in omejitve rabe voda na vodnih telesih površinskih in podzemnih voda, idr.

V predlogu zakona je navedeno tudi, da bodo vire za sistemske prilagoditve in prilagoditve informacijskih sistemov deležniki zagotavljali v okviru svojih proračunov.   Vabimo vas, da nam vaše pripombe in predloge na predlog uredbe sporočite najkasneje do 23. 8. 2024 na naslov barbara.horvat@sos.si.