• petek, 15.12.2017.
  • CirCe

Prvi razpršeni hotel v Sloveniji je odprt

vir: https://novice.si/page/v-slovenskih-konjicah-odprli-prvi-razprseni-hotel/

Danes je potekala slavnostna otvoritev prvega razpršenega hotela v Sloveniji, v Slovenskih Konjicah ga je odprla Kooperativa Konjice. V obnovljenem dvorcu Trebnik ponuja šest dvoposteljnih sob, ki so prilagojene invalidom, druga lokacija je bližnji Ranč Dravinja, ki razpolaga s 17 ležišči v petih sobah, opremljenih v duhu krožnega turizma, tretja lokacija je Zlati grič. Prvi gostje hotela so prispeli iz Hrvaške, Biograda na moru. Občine, ki se lahko pohvali s prvim razpršenim hotelom na Hrvaške.

Župan, Miran Gorinšek je z upravičenim ponosom pozdravil goste in predstavil pot od ruševin od ideje do delujočega razpršenega hotela. Kot oče projekta, je bil napovedan Tadej Slapnik, sicer vodja partnerstva za zeleno gospodarstvo Slovenije in državni sekretar v kabinetu predsednika Vlade, ki projekt vidi širše. Povedal je, da verjame, da lahko s povezavami manjših ponudnikov namestitev zaživi tudi na državni ravni in tako nastane vseslovenski razpršeni hotel.

Na otvoritvi ni manjkala tudi najvišja predstavnica Vlade, zadolžena za turizem Eva Štravs Podlogar, ki je dejala, da se tudi s takimi iniciativami napoveduje še večji uspeh Slovenije na področju turizma.

Odprtje razpršenega hotela smo pozdravili tudi s strani Skupnosti občin Slovenije. Predsednik komisije za turizem, Peter Misja je strnil aktivnosti SOS na tem področju:

Otvoritev je pozdravila tudi Saša Kek iz Skupnosti občin Slovenije, ki je izpostavila velik potencial turističnih kooperativ in modela razpršenega turizma za razvoj lokalnega, krožnega gospodarstva. SOS je pričel izvajati projekt CircE, sofinanciran iz programa Interreg Europe, ki se osredotoča na izboljšanje politik za razvoj krožnega gospodarstva. Kot priložnost za spodbujanje krožnega gospodarstva na področju turizma je prepoznan model razpršenega hotela. Model je predstavljen mednarodnemu projektnemu konzorciju na seminarju »Local glance« julija 2017 v Ljubljani. Časnik Delo, je takrat vsebine seminarja predstavil z naslovom Nastaja model slovenskega airbnb.

Model je prenosljiv, spoznali smo ga v Italiji, poznamo ga iz Hrvaške, sedaj je v Sloveniji. Čestitke Slovenskim Konjicam in upamo, da se po Sloveniji kmalu pridružijo še novi razpršeni hoteli, saj lahko s temi potenciali znatno prispeva k zelenemu razvoju lokalnega, krožnega gospodarstva.