V PRIHODNJEM TEDNU PRAZNUJEJO OBČINSKI PRAZNIK OBČINE ČLANICE ŠMARTNO OB PAKI, ŠMARTNO PRI LITIJI, SEVNICA IN TURNIŠČE.

Iskrene čestitke!

Sekretariat SOS

Kazalo vsebine

Novice SOS

Aktualno - Poplave 2023

Zakonodaja

Dogodki SOS

Povpraševanja

Dogodki drugih

Aktualni razpisi

Vlada RS

Novice drugih

1. Novice SOS

1.1. Predsednik SOS podpisal Dogovor o višini povprečnine za leti 2024 in 2025

V prostorih Ministrstva za finance je 7. 11. 2023 potekal slavnostni podpis Dogovora o višini povprečnine v letih 2024 in 2025, ki ga je v imenu Skupnosti občin Slovenije in njenih 183 občin članic podpisal predsednik, dr. Vladimir Prebilič. Dogovor vsebuje določbo o dodatnem financiranju stroškov dela v javnih zavodih.

Dogovor so poleg ministra Boštjančiča, ki začasno opravlja tudi vlogo ministra za javno upravo, podpisali še Peter Dermol, predsednik Združenja mestnih občin Slovenije in Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije.

Povprečnina bo v letih 2024 in 2025 znašala 725 evrov, občine pa bodo poleg tega prejele še sredstva za kritje višjih stroškov dela – prihodnje leto bodo za ta namen prejele 20 milijonov evrov, leta 2025 pa 34 milijonov evrov. Ta sredstva bodo občine prejele v različni višini, glede na delež plač zaposlenih v občinskih javnih zavodih v primerni porabi.

V sklopu pogajanj za povprečnino je bilo dogovorjeno še, da se bo pričelo s pogovori o prenovi Zakona o financiranju občin, vlada pa ima potrebe občin v mislih tudi pri pripravi Zakona o obnovi po poplavah.

Foto: MF

1.2. Prva letna konferenca Soočimo se z diskriminacijo: skupaj lahko ustvarimo družbo enakih možnosti

Diskriminacija je tudi v Sloveniji velika težava, čisto vsak pa lahko pomaga pri tem, da bi bili vsi deležni dostojne obravnave in enakih možnosti. To sta glavni sporočili konference evropsko sofinanciranega projekta Soočimo se z diskriminacijo, s katerim Zagovornik načela enakosti, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (AGRFT), Skupnost občin Slovenije in Fundacija Prizma ozaveščamo o varstvu pred diskriminacijo. Iz nastopov sodelujočih na dveh okroglih mizah konference izhaja, da je govoriti o diskriminaciji in njenih negativnih učinkih prvi in nujni korak za njeno odpravo.

»Diskriminacija je žal še zmeraj globoko zakoreninjena v naši družbi, pa naj bo to na podlagi spola, rase, vere, starosti, invalidnosti ali kakšne druge osebne značilnosti. Ta nepravična praksa prizadene posameznike, družine in tudi celotne skupnosti, zato ne smemo več prezreti težav in krivic, ki jih povzroča,« je v uvodnem nagovoru konference projekta Soočimo se z diskriminacijo, ki je potekala v prostorih AGRFT, med drugim dejala predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič.
Prav tako pa je namen projekta usposobiti javne uslužbence na lokalni ravni za ukrepanje ob zaznavi diskriminatornih praks. »Zelo različne ustanove smo se povezale in poskušamo ta problem osvetljevati iz različnih perspektiv,« je povedal zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Na prvi okrogli mizi konference je občinstvo slišalo zgodbe in razmišljanja štirih, ki so zaradi svojih osebnih okoliščin še vedno deležni slabše obravnave. Igralka Metka Pavšič, ki ima okvaro vida, je izpostavila primer dobre prakse, ko so ji na umetniški akademiji vedno poskušali ustreči, če bi potrebovala prilagoditve. »Naletela sem na izjemno odprtost,« se je zahvalila. »Veliko je odvisno od posameznikov. Lahko je prepoved diskriminacije v vseh zakonih in pravilnikih – če se človek ne odloči, da bo vsak dan sledil eni odprti drži, je vse zaman.«

»Če grem jaz na banko položiti gotovino, je zaradi mojega videza in priimka nočejo sprejeti. Potem denar na banko prinese žena, ki je Slovenka, in ga sprejmejo,« je primer diskriminacije, ki je je deležen navedel glasbenik Sunny al Saleh, ki že od osmega leta živi v Sloveniji. »Vsakodnevno vidim dvoličnost, ko je v igri belec ali pa rjavokožec.«

Izkušnjo z diskriminacijo je zaradi svojega spola imel vzgojitelj predšolskih otrok Tadej Vesenjak, ki je po nekaj dneh dela zaradi očitkov sodelavk o tem, da je njegov način dela neprimeren, moral na zagovor k ravnateljici. »V vrtcu so bile same ženske. Dale so vedeti, da bom moral malo več pokazati, kot če bil ženska na tem delovnem mestu.«

Pisatelj Goran Vojnović pa je izpostavil, da se mnogi ne morejo izmakniti predsodkom in temu, da bi se sami ne dojemali tako, kot jih vidijo drugi. »Ti predsodki jim določajo življenje in identiteto. In tu vidim diskriminacijo.«

O ranljivih skupinah, ki jim v občinah, ki jih vodijo, posvečajo največ pozornosti, so na drugi okrogli mizi konference govorili predsednik Skupnosti občin Slovenije in župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, županja Občine Poljčane dr. Petra Vrhovnik in podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič.
Izpostavili so, da so starejši najštevilčnejša skupina, ki je diskriminirana. V njihovih občinah zato starejše v družbo vključujejo na različne načine. Izpostavili so tudi ukrepanje zaradi zapostavljenosti mladih in ljudi z motnjami v duševnem razvoju in zdravju.

Županja Poljčan Petra Vrhovnik je izpostavila, da so v majhnih krajih izzivi še celo večji, ker so ljudje izpostavljeni že, če se malo drugače oblečejo. Povedala je za primer, ko se je v kraj priselila temnopolta družina in so vsi buljili v otroka, ko je prišel v vrtec. »O tem smo govorili z otroki in so ga vsi lepo sprejeli, družina uživa podporo celotne skupnosti.«

Županja Renata Kosec je pri soočanju z diskriminacijo poudarila, da je za znižanje stopnje diskriminacije pomembno gojiti spoštljiv odnos in se zavedati, da smo vsi ljudje. To je dejal tudi Vladimir Prebilič: »V Kočevju zame ni Romov, priseljencev, domačinov … So samo občanke in občani, za katere si želim, da živijo na način, da svoboda enega ne posega v svobodo drugega. Imeli smo primer priselitve romske družine v kraj, kjer prej ni bilo Romov. Organizirali smo srečanje s prebivalci in na začetku je bilo samo kričanje. A smo se dogovorili. … Ljudje razumejo, če prideš s pravilnimi argumenti in spoštljivo. Se je pa treba angažirati.«

Županje, župan in podžupanja so ocenili, da je pravni okvir varstva pred diskriminacijo v Sloveniji ustrezen. Dejali so, da povezano z zakonodajo, ki določa, da morajo biti vsi prostori v javni rabi dostopni tudi ljudem z invalidnostmi do konca leta 2025, postopoma urejajo prometno infrastrukturo in dostopnost do različnih ustanov. Poudarili so, da je to zapleteno predvsem pri stavbah, ki so pod kulturnim varstvom.

Konferenca se je zaključila z uprizoritvijo avtorske predstave študentov AGRFT o različnih vidikih diskriminacije z naslovom Kaj pa z Rdečo kapico?, ki je zajela prakso Zagovornika načela enakosti in tudi pričevanja in poudarke, slišane na dveh okroglih mizah konference. »Vprašanje diskriminacije ni samo vprašanje prava in predpisov, ampak tudi vprašanje pogledati in videti tudi s srcem to, kar se dogaja. Študentke in študenti so primerom iz letnega poročila vdahnili dušo in srce,« je o predstavi dejal zagovornik Lobnik.

Več o projektu Soočimo se z diskriminacijo – ustvarjajmo družbo enakih možnosti je na spletni strani https://zagovornik.si/soocimo-se-z-diskriminacijo/. Partnerji projekta smo projektna sredstva pridobili iz Programa EU za državljane, enakost, pravice in vrednote za okrepitev ozaveščanja o tem, da moramo biti vsi deležni enake obravnave in enakih možnosti ne glede na naše osebne okoliščine.

1.3. V ospredju doživljajska vloga mestnega turizma

V četrtek, 9.11.2023 je v prostorih Mestne občine Kranj potekala mednarodna konferenca “Mestni turizem: ?????????? ??????? ? ????? ?? ??????? ??????? ??????” in sicer pod organizacijo Ministrstva za  naravne vire in prostor (MNVP), Inštituta za politike prostora (IPoP) in Skupnosti občin Slovenije (SOS) v okviru projekta Podpora izvajanju prostorske in urbane politike ter programa URBACT. Dogodka sta se med drugim udeležili tudi predstavnici SOS.

Pozdravnim nagovorom Lenče Humerca Šolar iz MNVP, podžupana gostujoče občine Kranj Janeza Černeta, Dejana Ristića iz Turizma Ljubljana in Naje Marot iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so sledile predstavitve tujih dobrih praks. Poudarki strokovnih prispevkov dobrih praks turistične pisarne iz portugalske Brage, italijanske občine Siene z UNESCO-vo dediščino in poljskega družbeno odgovornega hotela »So Stay« iz Gdanska so naslavljali predvsem potrebo po sočasnem naslavljanju potreb prebivalcev in obiskovalcev mest ter podpori lokalne skupnosti pri razvoju družbeno odgovornih in inovativnih idej.

V nadaljevanju konference so sledile še predstavitve dobrih praks kulturnega in kulinaričnega turizma iz Maribora (festival sprehodov kot primer različnih tematsko vodenih sprehodov po skritih kotičkih mesta), Idrije (praznik idrijskih žlikrofov, drugi inovativni »turistični« projekti s področja digitalizacije in socialnih inovacij v povezavi z idrijsko rudarsko hišo sicer stanovanjsko UNESCO-vo dediščino) in Kranja (ponudba prvega apartmaja razpršenega hotela tj. Jenkove rezidence v starem mestnem jedru, kulinarični dogodek Kranjska dolga miza), ki so temeljile predvsem na doživljajski izkušnji.

Pester vsebinski program, ki je bil dodatno podprt z moderacijami okroglih miz tako tujih kot tudi domačih govork in govorcev s strani direktorja IPoP Marka Peterlina, se je zaključil z ogledom dobrih praks trajnostnega mestnega turizma po Kranju in sicer pod vodstvom Kristine Bogataj iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

1.4. Nova spletna stran SOS

Nova spletna stran je tukaj!
Na novi spletni stani postopoma uvajamo nove funkcionalnosti. To pomeni, da to, kar trenutno vidite, ni končna različica spletnega mesta. Prizadevamo si za čim bolj tekoč in nemoteč prehod na novo spletno stran.

Faze uvajanja
Novo spletno mesto uvajamo postopoma. Trenutno vidite prvo fazo prehoda. Na spletnem mestu se boste po novem morali registrirati – to pa vam bo omogočilo prikaz več vsebin in funkcionalnosti.

Prejemali boste lahko dnevne povzetke, izbirali prejemanje informacij za vaša specifična interesna področja, prebirali Tedenske novice SOS, odgovarjali na povpraševanja neposredno na spletno stran in še mnogo več.

V tej fazi smo tudi uvedli nekaj novih funkcionalnosti, kot je registracija za naše dogodke. To funkcionalnost še vedno testiramo, zato bomo hvaležni za vaša opozorila in opažanja ter ideje za izboljšave.
Druga novost je, da bomo odslej povpraševanja del spletnega mesta. To pomeni, da bodo ob dodajanju novega povpraševanja vse občine članice avtomatsko prejele e-obvestilo, komentiranje bo anonimno, ko bo povpraševanje zaključeno pa boste prejeli povratne informacije. Ker je tudi ta del še v fazi testiranja, nas prosim obvestite, če opazite kaj nenavadnega.
Kdaj pričakujemo, da se bo faza beta zaključila?

Želimo si, da bi se vas čim več registriralo na našem spletnem mestu. Ko bomo imeli zadostno število registriranih uporabnikov, bomo lahko funkcionalnosti podrobneje preizkusili. Ko bomo končali s testiranjem, bomo objavili popolno različico spletnega mesta z vsemi funkcionalnostmi.
Težave ali želje po izboljšavah?
Če opazite težave pri uporabi našega novega spletnega mesta in/ali imate ideje za nove funkcionalnosti in/ali izboljšave, nas prosim obvestite s pomočjo obazca, ki se nahaja tukaj.

2. Aktualno - Poplave 2023

2.1. Priporočila občinam za učinkovito obvladovanje razmer ob poplavah in plazovih v avgustu 2023 – POSTAVITEV ZAČASNEGA NUJNEGA OBJEKTA

Ministrstvo za naravne vir in prostor je z namenom, da občinam pomaga pri vprašanjih povezanih z možnostjo postavitve »začasnega nujnega objekta«, ki ga omogoča Gradbeni zakon (Uradni list RS, št. 199/21 in 105/22 – ZZNŠPP: v nadaljnjem besedilu GZ-1, pripravilo splošnih usmeritev pri uporabi tega novega zakonodajnega instrumenta. Priporočila najdete TUKAJ.

2.3. Navodilo občinam za evidentiranje prejetih sredstev iz državnega proračuna za odpravo posledic naravnih nesreč v letu 2023 in načrtovanje porabe v proračunu občine

Glede na to, da se občine praktično prvič srečujejo s prejemom predplačil, je Ministrstvo za finance pripravilo navodilo občinam kot pomoč pri evidentiranju prejetih sredstev in načrtovanjem porabe le-teh z namenom, da bi pri izvrševanju proračuna spoštovali načeli učinkovitosti in gospodarnosti ter v čim večji meri zagotovili transparentnost porabe proračunskih sredstev iz naslova zagotavljanja sredstev za pomoč ob naravnih nesrečah.

Navodilo si lahko preberete tukaj:

NAVODILO_OBCINAM_evid._sr._za_odpravo_posledic_naravnih_nesrec_v_proracunih_PPrenos

2.5. Sprememba povabila za program javnih del za pomoč pri odpravi posledic poplav in plazov

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je  30. oktobra objavil spremembo besedila Javnega povabila delodajalcem za izvedbo programa – Javna dela za pomoč pri odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov 2023.

Javno povabilo je namenjeno pomoči občinam, prizadetim zaradi poplav in zemeljskih plazov avgusta 2023, in sicer na način aktiviranja brezposelnih oseb za izvajanje pomoči pri odpravi posledic teh nesreč, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi in razvoju delovnih sposobnosti, kakor tudi spodbujanju razvoja zaposlitvenih programov in novih delovnih mest z namenom omilitve že nastalih in preprečevanja novih posledic nesreč.

Javno povabilo se spreminja tako, da razširja seznam občin, ki so lahko naročnik programa. Naročnik programa bo lahko vsaka občina iz seznama občin, prizadetih zaradi poplav in zemeljskih plazov avgusta 2023, ki ga je pripravila Uprava za zaščito in reševanje. Program se bo izvajal do 31. decembra 2024, predvideva se vključitev 220 brezposelnih oseb.

S spremembo besedila javnega povabila se ukinja tudi kvota razpoložljivih sredstev med območnimi službami ZRSZ, tako da so sredstva v enakem obsegu namenjena vsem prizadetim občinam. Javna dela lahko izvajajo le neprofitni delodajalci/izvajalci, ki izpolnjujejo vse pogoje javnega povabila, in ki jim je s strani naročnika programa javnega dela izkazan javni interes.

Upravičeni stroški, ki jih zagotavlja ZRSZ za izvedbo programa javnega dela, so sredstva za plače udeležencev v celoti, sredstva za prehrano med delom, sredstva za prevoz na delo in z dela, sredstva za stroške predhodnega zdravniškega pregleda v dejanski višini, sredstva za odpravnine ob upokojitvi pod pogoji, ki jih določa delovnopravna zakonodaja.

2.6. Omogočena prijava programov javnih del za pomoč prizadetim občinam po poplavah

Zavod RS za zaposlovanje je 11. septembra objavil javno povabilo za izbor programov javnih del za pomoč občinam pri odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov. V omenjenih programih se lahko izvajajo izključno dela, ki predstavljajo pomoč prizadetim občinam. Vključijo se lahko vsi prijavljeni v evidenci brezposelnih, ne glede na trajanje brezposelnosti in raven izobrazbe.

Javno povabilo je objavljeno v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Odprto je do razdelitve sredstev, najdlje do 31. 3. 2024. 

Več informacij vam je na voljo TUKAJ.

2.7. POMOČ ŽRTVAM POPLAV in PLAZOV V AVGUSTU 2023

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo letak z informacijami glede izredne solidarne pomoči in nekaterih drugih ukrepov iz naslova avgustovskih poplav, ki vam je na voljo TUKAJ. Vabljeni, da ga posredujete potencialnim upravičencem.

2.8. DENARNE DONACIJE OBČINAM, PRIZADETIM V POPLAVAH V AVGUSTU 2023

V nadaljevanju objavljamo seznam občin, ki potrebujejo finančno pomoč zaradi nedavnih poplav.*

Prav tako na vas naslavljamo pobudo predsednika SOS, dr. Vladimirja Prebiliča, ki poziva kolegice in kolege iz občin, ki v nedavnih vremenskih ujmah niso bile prizadete, da v okviru svojih zmožnosti pomagajo ostalim občinam, ki so bile. Občina Kočevje bo tako za odpravljanje škode nedavnih nesreč namenila evro na prebivalca občine Kočevje.

Sekretariat SOS na tej točki svetuje, da začasno zadržite nakazovanje donacij, dokler se ne uredi pravna podlaga. Pristojne smo pozvali k vključitvi primerne ureditve v interventno zakonodajo oz. k zagotovitvi sistemske rešitve.

Občina lahko sredstva za poplave nakaže iz proračuna/rezervnega sklada občine z uporabo različnih institutov:

– sredstva nakaže iz rezervnega sklada na podlagi sklepa (sklep – vzorec 1 in vzorec 2 – Zakon o javnih financah v 4. odstavku 49. člena določa, da o uporabi sredstev proračunske rezerve v posameznem primeru do višine, ki jo določa odlok, s katerim se sprejme občinski proračun, odloča župan in o uporabi sredstev obvešča občinski svet)

– sredstva nakaže iz splošne proračunske rezervacije (sklep – vzorec 3 – v proračunu se v ta namen odpre/oblikuje nova proračunska postavka kot npr. z nazivom Poplave  2023 in nanjo razporedi sredstva iz proračunske postavke splošna proračunska rezervacija)

– sredstva nakaže iz rezervnega sklada na podlagi odloka (odlok – vzorec 4 – v drugih primerih uporabe sredstev proračunske rezerve, ki presega višino, določeno z odlokom o proračunu, odloča občinski svet občine s posebnim odlokom)

KOROŠKA

 • Črna na Koroškem. Denarno pomoč specifično za prizadete v poplavah v Črni na Koroškem lahko nakažete na TRR Občine Črna na Koroškem: Center 101, 2393 Črna na Koroškem, TRR: SI56 0110 0010 0007 227, sklic: 00 2393, koda namena: CHAR.
 • Dravograd. Zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v poplavah v Občini Dravograd poteka prek posebnega bančnega računa Rdečega križa: SI56 6100 0001 9303 056, sklic 00-01-2023, namen: Pomoč družinam v poplavah Dravograd 2023. Zbrana sredstva bodo namenjena izključno prizadetim družinam. Dodatne informacije v zvezi z akcijo in pomočjo so na voljo prek telefonskih številk 040 327 496 ali 87 70 020 (sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Dravograd Irena Gostenčnik). Zbiranje bo potekalo do 31. 12. 2023.
 • Mežica. Denarno pomoč za prizadete v Občini Mežica lahko nakažete na TRR občine: SI56 0127 4010 0010 050, namen: Poplave, koda namena: CHAR, sklic: SI 00 2023-08.
 • Prevalje. Občina Prevalje je odprla namenski račun za nakazilo donacij za prizadete v poplavah. Pomoč lahko nakažete na TRR: SI56 0137 5600 0000 128, namen: Poplave Prevalje, koda namena: CHAR.
 • Ravne na Koroškem. Denarno pomoč za prizadete v poplavah v občini Ravne na Koroškem lahko nakažete na TRR občine: SI56 0130 3010 0009 987 (odprt pri Banki Slovenije), sklic: 00 2023-08, namena nakazila: Poplave 2023, BIC banke: BSLJSI2X, koda namena: CHAR.
 • Slovenj Gradec. Finančno pomoč lahko donirate na TRR: SI56 0131 2010 0010 322, koda namena CHAR, referenca SI00 0408-2023. Pri nakazilu navedite namen: POPLAVE 2023.
 • Šmartno ob Paki. • Rdeči križ – KO Šmartno ob Paki (mobilni telefon: 041 941 677, Marija Lesnjak); finančna sredstva za pomoč poplavljenim na območju RK KO Šmartno ob Paki lahko nakažete na TRR: SI56 0242 6001 1969 849, sklic: 245090, prejemnik RKS OZ Velenje. Zbrana sredstva bodo namenjena za pomoč poplavljenim iz občine Šmartno ob Paki. • Rdeči križ – KO Gorenje (telefon: 031 347 718, Ivan Glasenčnik); finančna sredstva za pomoč poplavljenim na območju RK KO Gorenje lahko nakažete na TRR: SI56 0242 6001 1969 849, sklic: 245032, prejemnik RKS OZ Velenje. Zbrana sredstva bodo namenjena za pomoč poplavljenim iz občine Šmartno ob Paki. • Župnijska Karitas Šmartno ob Paki (telefon: 041 775 506, Damijan Ločičnik); pomoč za oškodovane v poplavah lahko nakažete na TRR: SI56 0400 1004 6530 307, sklic 00 292243, namen: poplave, prejemnik: Škofijska Karitas Celje, Muzejski trg 8, 3000 Celje. Zbrana sredstva bodo namenjena za pomoč poplavljenim iz občine Šmartno ob Paki.
 • Šoštanj. Finančno pomoč lahko donirate na TRR: SI56 0110 0600 8363 945, koda namena CHAR, referenca SI00 20044004. Pri nakazilu navedite namen: POMOČ POPLAVE – AVGUST 2023. Denarno pomoč lahko nakažete tudi tako, da poskenirate QR-kodo na tej povezavi.
 • Vuzenica. Za odpravo posledic neurja v občini Vuzenica za občane in za pomoč drugim občinam zbirajo sredstva na TRR Župnijska Karitas Vuzenica, Zg. trg 28, Vuzenica, SI56 6100 0002 4574 230, Namen: NEURJE AVGUST 2023, koda namena CHAR. Vsa zbrana sredstva bodo namensko porabljena za pomoč občanom občine Vuzenica, ki so utrpeli škodo. Višek zbranih sredstev bo posredovan Koroški regiji za odpravo posledic.

SAVINJSKA DOLINA

 • Braslovče. Za pomoč tistim, ki so bili v poplavah prizadeti in so izgubili domove ter premoženje, je Občina Braslovče v okviru svojega transakcijskega računa odprla poseben sklic, kamor lahko nakažete sredstva, če želite pomagati. TRR:  SI56 0110 0010 0015 181, sklic: 00 730100-2023, namen: Pomoč ujma 2023, koda namena: CHAR, BIC SWIFT: BSLJSI2X. Denarno pomoč lahko nakažete tudi tako, da poskenirate QR-kodo na tej povezavi.
 • Celje. Mestna občina Celje vse občanke in občane, ki želijo donirati finančna sredstva za pomoč v Savinjski regiji, obvešča, da lahko to storijo preko Društva Enostavno pomagam. Podatki za nakazilo donacij: Humanitarno društvo Enostavno pomagam, Cankarjeva ulica 1, Celje, SI56 6100 0000 7496 313 (odprt pri Delavski hranilnici), SKLIC: SI00 508-2023, namen: Za Celje, koda namena: CHAR (obvezen je vnos sklica in namena).
 • Gornji Grad. Občini Gornji Grad lahko pomagate pri sanaciji po uničujočih poplavah z nakazilom na transakcijski račun občine: SI56 0123 0010 0018 802, Sklic: 00 04082023, Koda namena: CHAR
 • Laško. Za pomoč tistim, ki so bili v poplavah prizadeti in so utrpeli večjo materialno škodo premoženje ali celo izgubili domove, je Občina Laško v okviru svojega transakcijskega računa odprla poseben sklic, kamor lahko nakažete sredstva, v kolikor želite pomagati: TRR: 01257 0100003220, Sklic: 00 730100-2023, Namen: POMOČ POPLAVE 2023, Koda namena: CHAR. Sredstva bodo namensko porabljena za družine, poasmeznike in podjetnike, ki so utrpeli največjo škodo.
 • Luče. Če želite finančno pomagati pri sanaciji škode zaradi poplav v Občini Luče, lahko denarno pomoč za prizadete v Lučah nakažete na TRR Občine Luče, Luče 106, 3334 Luče, TRR: SI56 0110 0600 8377 331, namen: Občina Luče – poplave, sklic: SI99, koda namena: CHAR. Podpora bo neposredno namenjena tistim, ki so najbolj prizadeti in potrebujejo nujno pomoč.
 • Ljubno. Pri sanaciji škode v občini Ljubno ob Savinji lahko finančno pomagate z nakazilom na TRR Občine Ljubno: SI56 0110 0010 0006 257 s sklicno številko SI00 71419900, namen: POPLAVE2023.
 • Mozirje. Pri sanaciji škode v občini Mozirje lahko finančno pomagate z nakazilom na TRR Občine Mozirje: TRR 0127 9010 0018 729 – UJP Žalec, Sklic 00 04082023, namen: neurje.
 • Nazarje. Denarno pomoč ob poplavah lahko nakažete na račun Občine Nazarje, TRR SI56 0110 0010 0008 391, sklic 00 71419983, namen: Poplava avgust 2023.
 • Polzela.  Pri sanaciji škode v občini Polzela lahko finančno pomagate z nakazilom na TRR Občine Polzela: SI56 0137 3010 0004 520,Sklic: SI00 730100-2023, Koda namena: CHAR, Namen: Pomoč ujma.
 • Rečica ob Savinji. Občina Rečica ob Savinji, Krajevna organizacija RK in Župnijska karitas Rečica ob Savinji odpira skupni račun za pomoč občanom Občine Rečica ob Savinji. Številka TRR: SI56 0140 9010 0020 992, sklic SI00 0408-2023, s pripisom “poplave avgust 2023”.
 • Solčava. Finančno pomoč lahko donirate na TRR: SI56 0110 0600 8362 393, koda namena OTHR, referenca SI99. Pri nakazilu navedite namen: POMOČ UJMA.

 GORENJSKA

 • Kamnik. Občinski štab Civilne zaščite Kamnik je v sodelovanju z Župnijsko Karitas Stranje vzpostavil transakcijski račun za zbiranje sredstev prizadetim v ujmi. Finančno pomoč lahko donirate na Župnijsko Karitas Stranje: TRR: SI56 0231 2009 2388 532
  SKLIC: 2023, Namen: POPLAVE KAMNIK
 • Komenda. Pri sanaciji škode v občini Komenda lahko finančno pomagate z nakazilom na TRR Občine Komenda: TRR: 01100-0100002377, Koda namena nakazila: CHAR (ali OTHR), Sklic: poplava23
 • Medvode. Pri sanaciji škode v občini Medvode lahko finančno pomagate z nakazilom na TRR Občine Medvode: podračun št. SI56 01271-0100000594, Sklic: 00 14118-110905
 • Škofja Loka. Pri sanaciji škode v občini Škofja Loka lahko finančno pomagate z nakazilom na TRR Občine Škofja Loka: TRR: SI56 0132 2600 0000 785, Koda namena nakazila: CHAR, Referenca: SI00 732023, Sklic: poplave 2023. Območno združenje Rdečega križa Škofja Loka je odprlo račun, na katerega lahko posamezniki, posameznice ali podjetja nakažejo pomoč za prizadete. Podatki za nakazilo: RKS-OZ Škofja Loka, Kidričeva cesta 1; SI56 0700 0000 0187 397, sklic: 00 784010-249 namen: POPLAVE 2023, koda namena: CHAR. Finančno pomoč lahko donirate preko Župnijsko Karitas Škofja Loka: TRR: SI56 SI56 1919 0500 7360 005, Referenca: SI00 482023, Namen: POPLAVE ŠKOFJA LOKA
 • Žiri. Pri sanaciji škode po poplavah v Občini Žiri lahko finančno pomagate z nakazilom na TRR Občine Žiri SI56 0110 0010 0014 793, Referenca SI00 732000, Koda namena CHAR, Namen: poplave 2023.

Za naslednje občine še nismo prejeli informacij kam se lahko nakažejo sredstva:

 • Cerklje na Gorenjskem
 • Domžale
 • Gorenja vas – Poljane
 • Litija
 • Mengeš
 • Polhov Gradec
 • Trzin
 • Šmartno pri Litiji

Več informacij, kako lahko še pomagate, vam je na voljo na povezavi Poplave po Sloveniji: Kako lahko pomagamo • Pod črto (podcrto.si)

*Seznam bomo sproti dopolnjevali, zato občine naprošamo, da nas obveščate o ažurnih podatkih.

3. Zakonodaja

3.1. Župan ne evidentira delovnega časa

Na Skupnost občin Slovenije se je obrnilo več občin glede evidentiranja delovnega časa župana v skladu z Zakonom o evidencah na področju dela in socialne varnosti in naknadno sprejete novele zakona.

Seznanjamo vas z izrekom sodbe Upravnega sodišča RS, iz katere izhaja, da župan (tudi podžupan) ne evidentira delovnega časa. In sicer:

»Položaja župana ni mogoče primerjati s položajem delavcev, zaposlenih v javnem sektorju. Župan ni v delovnem razmerju s samoupravno lokalno skupnostjo (občino) in z njo nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Župan ni delojemalec občine, temveč eden od nosilcev lokalne oblasti. Tudi ni v delovnem razmerju z občinsko upravo (kot to velja za občinske javne uslužbence), temveč je njen predstojnik in kot tak izvršuje pravice in dolžnosti delodajalca v upravi lokalne skupnosti (4. čl. ZJU). Župan torej z občino oziroma občinsko upravo ni v razmerju delodajalec – delavec v smislu določb ZEPDSV. Župan je samostojen, individualni organ občine in je na funkcijo izvoljen na neposrednih lokalnih volitvah. Župan je funkcionar (34.a člen ZLS) in nosilec izvršilne funkcije na lokalni ravni ter deluje v okviru svojih pristojnosti in pooblastil (podobno, kot funkcionarji na državni ravni), ki so mu dana z zakoni in akti občine (gl. npr. OdlUS št. U-I-809/21 z dne 23. 6. 2022 in U-I-58/95 z dne 6. 7. 1995). Župan lahko funkcijo opravlja poklicno ali nepoklicno, o čemer se sam odloči.

Župan ni časovno omejen pri opravljanju svoje funkcije, čeprav je opravljanje te funkcije časovno omejeno na dolžino mandata. Župan v pretežni meri opravlja politično funkcijo, saj izvrševanje te funkcije pomeni sprejemanje političnih odločitev o lokalnih javnih zadevah na podlagi mandata, pridobljenega s strani občanov. Gre za sprejemanje odločitev o tem, kako organizirati življenje skupnosti posameznikov na določenem ozemlju. Župan predstavlja in zastopa občino ter je varuh zakonitosti njenega delovanja. Tudi zaradi navedenega ni mogoče njegovega delovnega časa časovno točno zamejiti. Specifičnost njegovega položaja izhaja tudi iz nadzora nad njegovim delom, ki ga, poleg državnega nadzora, izvajata predvsem občinski svet kot predstavniški organ občine, prav tako izvoljen na neposrednih lokalnih volitvah, in nadzorni odbor občine (izjema je ureditev v 90.b členu ZLS). Enako ali podobno velja tudi za funkcijo podžupana. Gre za posameznika, ki je bil izvoljen kot občinski svetnik in ga na funkcijo podžupana imenuje župan (prvi odstavek 33.a člena ZLS). Podžupan pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz pristojnosti župana, za katere ga župan pooblasti (tretji odstavek 33.a člena ZLS). Podžupan tudi nadomešča župana v primeru njegove odsotnosti ali zadržanosti (četrti odstavek 33.a člena ZLS). Vse navedeno kaže, da ima podžupan v sistemu lokalne oblasti v bistvenih lastnostih enako funkcijo.«

3.2. Novosti pri vodenju evidenc na področju dela in socialne varnosti

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A) je bil sprejet 21. aprila 2023 in je začel veljati 20. maja 2023, uporabljati pa se bo začel šest mesecev po njegovi uveljavitvi, to je 20. novembra 2023.

MDDSZ je zato pripravil podrobnejša pojasnila o novostih in najpogostejša vprašanja in odgovore, ki jih najdete TUKAJ.

3.3. Priprava na strokovni izpit za inšpektorja – priporočilo

Ministrstvo za javno upravo nam je posredovalo priporočilo glede priprave na strokovni izpit za inšpektorja. Zaradi zagotovitve večje uspešnosti na strokovnem izpitu za inšpektorja, ki je po vsebini zelo zahteven izpit, predlagajo inšpekcijskim organom, da kandidate za strokovni izpit za inšpektorja, če tega do sedaj niso storili, predhodno prijavijo tudi na usposabljanje oziroma pripravo na strokovni izpit za inšpektorja.

Celotno besedilo priporočila je dostopno na povezavi TUKAJ.

3.4. NAVODILA ZA PRIPRAVO ZAHTEVKOV ZA POVRAČILO SREDSTEV IZPADA PLAČIL STARŠEV ZARADI OPROSTITVE PLAČILA VRTCA ZA MESEC AVGUST, SEPTEMBER IN OKTOBER 2023 – 35. ČLEN ZIUOPZP

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pripravilo Navodila za pripravo zahtevkov za povračilo sredstev izpada plačil staršev zaradi oprostitve plačila vrtca za mesec avgust, september in oktober 2023 – 35. člen ZIUOPZP, ki jih objavljamo spodaj.

Na tej povezavi najdete Zahtevek za povračilo sredstev vrtcem zaradi oprostitve plačila vrtca na podlagi 35. člen ZIUOPZP

1331_FS_ZIUOPZP_35clen-_avg-okt23_JAVNI-27102023-1Prenos

1330_NAVODILA_JAVNI_35_clen_1_PPrenos

3.5. Obvestilo dajalcem pomoči o izvajanju shem de minimis

Ministrstvo za finance, Direktorat za javno premoženje obvešča občine, da s strani Evropske Komisije do sedaj še niso prejeli dodatnih informacij glede sprejetja nove Uredbe de minimis. Uredba Komisije (EU) št. 1407/2013 se uporablja do 31.12.2023, vendar pa so sheme, ki izpolnjujejo pogoje te uredbe skladno s 4. točko 7. člena, ki naslavlja prehodne določbe, predmet te uredbe še nadaljnjih šest mesecev po prenehanju veljavnosti. Priglašene sheme se tako lahko izvajajo do 30.6.2024.

Na podlagi navedenega pozivajo dajalce, da na Ministrstvo za finance – Sektor za spremljanje državnih pomoči posredujejo pisno vlogo o nameravanem izvajanju obstoječih shem de minimis do 30.6.2024 in morebitno povečanje proračuna, da se ustrezno uredi podaljšanje shem.

Celoten dopis se nahaja TUKAJ.

Obrazec – Poenostavljena sprememba pomoči “de minimis” se nahaja TUKAJ.

Seznam dajalcev pomoči se nahaja TUKAJ.

3.6. Povabilo Eko sklad-a in pomoč energetsko revnim vlagateljem pri oddaji vlog in izvedbi projektov

Predmet povabila je vzpostavitev seznama koordinatorjev za zagotavljanje podpore potencialnim vlagateljem oziroma energetsko revnim gospodinjstvom na Javnem pozivu Nepovratne finančne spodbude za zmanjševanje energetske revščine (Javni poziv ZER) in njihov vpis na seznam koordinatorjev.

Več informacij o Javnem pozivu ZER je objavljeno v najavi javnega poziva, za izbrane koordinatorje pa bo Eko sklad izvedel informativne delavnice, na katerih se bodo seznanili s pogoji in zahtevami javnega poziva in načinom zagotavljanja podpornih aktivnosti vlagateljem pri prijavi na javni poziv ter pri izvedbi projekta. Dodatne informacije o povabilo najdete na tej povezavi.

3.7. Uskladitev ustanovitvenih aktov javnih zavodov

V letu 2021 je bil sprejet Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list Rs, št. 11/22), s katerim se v pravilnik dodaja novo podpoglavje 6.3.1.a Usmeritve za opravljanje tržne dejavnosti in nova 119.a in 119.b člena. V novem 119. a členu je določeno, da mora akt o ustanovitvi javnega zavoda, ki je posredni proračunski uporabnik in ki poleg javne službe opravlja tudi tržno dejavnost, vsebovati določbo, da javni zavod prodajo blaga in storitev na trgu lahko izvaja le, če bo z izvajanjem teh zagotovil najmanj pokritje vseh s to dejavnostjo povezanih odhodkov. Neposredni uporabniki so dolžni najkasneje do konca leta 2023 uskladiti akte o ustanovitvi javnih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, z novim 119.a členom pravilnika.

V skladu z navedenim in upoštevaje, da se določbe Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije smiselno uporabljajo tudi za občine, obveščamo občine, ki še tega niste storile, da uskladite akte o ustanovitvi svojih javnih zavodov.

3.9. Predlog sprememb Pravilnika o poslovanju sistema EZR države in občin

S strani Ministrstva za finance, Direktorata za zakladništvo smo v pregled in morebitne pripombe prejeli predlog sprememb Pravilnika o poslovanju sistema enotnega zakladniškega računa države in občin.

Predlagane spremembe pravilnika so:

 1. Določilo, da se stroški povezani z upravljanjem sistema EZR države oziroma občine krijejo v breme državnega oziroma občinskega proračuna;
 2. Dolgoročna posojila proračunskim uporabnikom in občinam do 3 let so večnamenska in niso več omejena le za premoščanje primanjkljaja denarnih sredstev EU projektov;
 3. Uvedba novega instrumenta nalaganja v nakupe dolžniških vrednostnih papirjev (repo posli);
 4. Razširitev nabora nasprotnih strank na investicijske sklade, centralne nasprotne stranke, po/zavarovalnice, institucije za pokojninsko zavarovanje in druge finančne institucije, ki niso banke ali hranilnice, v obliki repo poslov;
 5. Dosežene obrestne mere vseh naložb upravljanja vplivajo na obrestne mere poslov znotraj sistema EZR države (ne le depoziti temveč tudi posli nakupov vrednostnih papirjev);
 6. Upravljanje sistema EZR občine temelji na naložbeni politiki, ki jo sprejme župan;
 7. Jasneje zapisana določila pri poročanju o naložbah izven sistema (kdo poroča in oblika poročanja);
 8. Prilagoditev računovodskih evidenc za novo vrsto poslov;
 9. Druge nomotehnične spremembe.

Besedilo predloga sprememb pravilnika se nahaja tukaj. Prenos

Vaše predloge in pripombe lahko posredujete do 14.11.2023 na naslov miha.mohor@skupnostobcin.si.

3.10. Osnutek Uredbe o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav

Na podlagi 15. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21 in 18/23 – ZDU-1O) in 8. ter 9. člena Zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije so na Ministrstvu za naravne vire in prostor pripravili osnutek Uredbe o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav, ki se nahaja v medresorskem usklajevanju.

Besedilo osnutka Uredbe prilagamo tukaj.

Pripombe na osnutek nam lahko posredujete do srede, 22.11.2023 na naslov alja.lipnik@skupnostobcin.si.

4. Dogodki SOS

4.1. 21.11.2023. / Spletno / Interventna zakonodaja in aktualna praksa na področju javnega naročanja

Od leta 2020 se nenehno soočamo z nepredvidenimi dogodki (pandemija, vojne, svetovna inflacija, umanjkanje blaga, poplave), ki imajo velik vpliv na izvajanje javnih naročil.

Ne samo, da se zaradi navedenih dogodkov spreminja veljavna zakonodaja, od naročnikov te spremembe terjajo tudi drugačen pristop k izvedbi javnih naročil.

Na usposabljanju bodo predstavljene aktualne spremembe zakonodaje vezane na nedavne poplave ter podani predlogi, kako naj se naročniki zavarujejo in kakšne ukrepe naj sprejmejo, da bi zmanjšali vpliv takšnih sprememb:

 • Pregled interventne zakonodaje
 • ZIUOPZP
 • Kdaj se izjema uporabi?
 • Kakšne dokumente mora naročnik sprejeti ob uporabi izjeme?
 • Kako se pridobi ponudbe?
 • Kaj pomeni sprejet interni akt za vodenje evidenčnih naročil?
 • Kako se izvede postopek pridobitve ponudb po izjemi?
 • Koga se povabi?
 • Kaj naj vsebuje pogodba?
 • Izločitev sklopov – kdaj?
 • Odstop od pogodbe?
 • ZOPNN-F
 • Kdaj se uporablja?
 • Kako vpliva na obstoječe pogodbe?
 • AKTUALNA PRAKSA DKOM
 • Kdaj je zavrnitev vseh ponudb na strani naročnika utemeljena?
 • Ali lahko ponudnik, ki je oddal nedopustno ponudbo, kljub omejitvi iz 35. člena ZJN-3 vpogleda v izbrano ponudbo?
 • V katere dele ponudbe se vse lahko dopusti vpogled?
 • Kaj je dopustna dopolnitev ponudbe?
 • Kaj je očitna napaka  ponudbi, ki se lahko spregleda?
 • Kako določno mora biti opredeljena postavka predračuna?
 • Kdaj je zahtevek za revizijo zoper določila razpisne dokumentacije pravočasen?
 • Ali je lahko zahteva bonitetno oceno SB5?
 • Katere napake v ESPD se lahko prezre?

Predavala bo Milena Basta Trtnik, univ. dipl. pravnica, strokovnjakinja na področju javnega naročanja, koncesij, javno zasebnega partnerstva, poslovanja subjektov javnega prava ter projektnega vodenja. Je soavtorica ZJN-3 s komentarjem, urednica in avtorica ZNKP s komentarjem, avtorica številnih člankov ter izkušena predavateljica. Kot nekdanja dolgoletna svetovalka na Državni revizijski komisiji in z večletnim delovanjem v okviru svetovalnega podjetja, ima veliko izkušenj in znanja z omenjenih področij.

 

VABILO ZA TISKANJE

4.2. 21.11.2023. / Spletno / Ekonomski in zasebnopravni vidiki urejanja prostora

Skupnost občin Slovenije vas konec te jeseni vabi na posvet na temo odnosa med urejanjem prostora in zasebno lastnino. 

Urejanje prostora je v praksi proces, ki vključuje načrtovanje in upravljanje prostora z namenom  doseganja trajnostnega prostorskega razvoja s celovito obravnavo, usklajevanjem in upravljanjem njegovih družbenih, okoljskih in ekonomskih vidikov. Pri tem se urejanje prostora ne more izogniti dejstvu, da deluje v pogojih tržnega gospodarstva in v sistemu zasebne lastnine.

Med drugim bo izpostavljeno naslednje:

 • Ali lahko tržišče samo ustrezno regulira prostor?
 • Načrtovanje prostora kot instrument poseganja v delovanje tržišča in podlaga za trajnostno upravljanje s prostorom
 • Podlage za poseganje v zasebno lastnino s prostorskimi akti
 • Spreminjanje namenske rabe prostora in ustavno sodna praksa

*SOS si v skladu z organizacijo dogodka pridržuje pravico do dopolnitev programa.

Z nami bosta na posvetu Marinka Konečnik Kunst in Luko Ivanič, z večletnimi strokovnimi izkušnjami s področja delovanja v prostorskem resorju.

URADNO vabilo je na voljo tukaj.

5. Povpraševanja

6. Dogodki drugih

6.1. 13.11. / (POSVET 2023) Z NEPN do jasnih smernic za zeleno preobrazbo gospodarstva

POSVET »Z NEPN do jasnih smernic za zeleno preobrazbo gospodarstva”, bo potekal v ponedeljek, 13. novembra 2023, ob 10. uri, v dvorani Državnega sveta, Šubičeva 4, Ljubljana.

Posvet organizira Državni svet Republike Slovenije v sodelovanju s CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo.

Dostop do gradiva glede posodobitve NEPN (splošno ter gradivo iz oktobrskih posvetov) je možen prek spletnih povezav, navedenih v priloženem programu (pdf oblika).

Do vabila dostopate tukaj, do programa pa ne tej povezavi.

Za udeležbo na dogodku je obvezna PREDHODNA PRIJAVA na: https://www.ds-rs.si/sl/dogodki/posvet-z-nepn-do-jasnih-smernic-za-zeleno-preobrazbo-gospodarstva-promet-stavbe-0 do 10. novembra 2023, do 10. ure. Število prijav je omejeno.

Vsi ostali zainteresirani si bodo dogodek lahko ogledali v živo na www.ds-rs.si, po posvetu pa bo na spletni strani Državnega sveta dostopen posnetek posveta.

Vljudno vabljeni.

6.2. 13. - 15. 11. / Dnevi slovenskega turizma 2023 v Novi Gorici

Tudi v letošnji jeseni ne pozabite na enega najpomembnejših dogodkov slovenskega turizma. Rezervirajte si čas za Dneve slovenskega turizma (DST), ki bodo letos potekali med 13. in 15. novembrom v Novi Gorici. Plenarni dan bo potekal 14. novembra pod naslovom: “Umetna inteligenca in novi poslovni modeli v turizmu. Odprte so prijave na tekmovanja 70. Gostinsko turističnega zbora Slovenije.

Ne spreglejte najpomembnejših dogodkov:

 • PLENARNI DAN DST 2023 in svečana prireditev s podelitvijo najvišjih priznanj s področja turizma: 14. november
 • 70. Gostinsko turistični zbor v organizaciji TGZ: 13. – 14.  november
 • Strokovno srečanje gostincev s podelitvijo priznanj in družabnim druženjem v organizaciji OZS: 13. november
 • Moja dežela – lepa in gostoljubna in Srečanje turističnih društev v organizaciji TZS: 13. november
 • Dogodek IT-tour‘ v organizaciji STO:  15. november
 • Strokovne delavnice JRE: 15. november

Prijavnice bodo objavljene v kratkem.

Vir: STO

6.3. 14. 11. / Prepletenost podnebne in biodiverzitetne krize in njunega reševanja

V okviru Podnebnega programa Mreže za prostor vas vabijo na podnebno izobraževanje na temo Prepletenost podnebne in biodiverzitetne krize in njunega reševanja, ki bo potekalo dne 14.11.2023 ob 14. uri v Slovenskem etnografskem muzeju (upravna hiša), Metelkova 2, Ljubljana.

PROGRAM

Izvedeli boste več o prepletenosti podnebnih sprememb in izginjanjem narave, o aktualnem mednarodnem in EU okviru za naslavljanje biodiverzitetne krize in prizadevanjih za obnovo narave ter o pogledu na navedeno iz naravovarstvene prakse.

To tematsko srečanje je namenjeno tudi razpravi o perečih temah podnebnih sprememb in varstva narave v našem prostoru in možnostih za usklajeno reševanje obeh kriz.

Obvezna je prijava TUKAJ.

6.4. 14. in 16. 11. / Učinkovito upravljanje z energijo v javnem sektorju

BORZEN d.o.o., vas vabi, da se udeležite dveh  brezplačnih webinarjev na temo upravljanja z energijo v javnem sektorju.

Webinarji bodo potekali v mesecu novembru:

 • obnovljivi viri energije v javnem sektorju za energetsko prihodnost, 14. 11. med 10.00 in 12.00 uro in
 • kako smo lahko v javnem sektorju še bolj energetsko učinkoviti, 16. 11. med 10.00 in 12.00 uro.

Prijava pa je možna preko elektronske prijavnice.

Več informacij in podrobnejši program.

6.5. 16. 11. / Konferenca »Financiranje družbenih inovacij«

V okviru projekta Consolid8 pripravljajo konferenco »Financiranje družbenih inovacij«, ki bo 16. novembra 2023, med 10. in 14. uro, v Centru Noordung v Vitanju.

Družbene inovacije so bistvene za oblikovanje bolj vključujoče, trajnostne in pravične družbe. Spodbujajo pozitivne spremembe, opolnomočajo skupnosti in navdihujejo druge, da se ustvarjalno in učinkovito lotevajo perečih družbenih vprašanj. Ko pa jih razvijajo in izvajajo organizacije socialne ekonomije, v družbi dobimo dragocene partnerje pri ustvarjanju pravičnejše in bolj vključujoče družbe, saj so le-te osredotočene na družbeni učinek, vključenost skupnosti, trajnost in inovativne prakse.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Svojo udeležbo potrdite po elektronski pošti ali izpolnite spletno prijavnico najkasneje do 10. novembra 2023.

6.6. 16. 11. / Četrta nacionalna konferenco Europe Goes Local: Skupaj za kakovostno mladinsko delo na lokalni ravni

Zavod Movit, nacionalna agencija za EU programa za mladino organizira Četrto nacionalno konferenco Europe Goes Local: Skupaj za kakovostno mladinsko delo na lokalni ravni, ki je namenjena županom, občinskim svetnikom in uslužbencem občin, ki so pristojni za področje mladine.

Slovenske občine imajo področje mladine in mladinskega dela različno urejeno, vsem pa je zagotovo skupna skrb za zagotovitev dovolj priložnosti za mlade v njihovih okoljih. Temu so namenjene letne konference in druge aktivnosti v (nacionalnem in mednarodnem) partnerstvu Europe goes local.

Konferenca bo v četrtek, 16. novembra 2023, od 9.00 do 14.30 v Hotelu Radisson Blue Plaza, BTC, Ljubljana

Vabilo je v prilogi in na tej povezavi. Prijavnica je tukaj.

Za več informacij so vam na voljo: polona.siter@movit.si.

Poudarki konference:

 • Kaj je kakovostno mladinsko delo in kje je njegovo mesto na področju ‘mladine’ v lokalni skupnosti?
 • Strateški načrt Evropske agende o mladinskem delu v Sloveniji za obdobje 2022 – 2027/2032 je osredotočen na dva krovna cilja: Spodbujanje in razvoj kakovosti v mladinskem delu in Prepoznavanje in priznavanje mladinskega dela. Zanimalo nas bo, kje so priložnosti za občine pri njegovem uresničevanju.
 • Prikazali bodo, kaj govorijo rezultati ankete, ki jo je Nacionalna agencija programov Erasmus+:Mladina in Evropska solidarnostna enota opravila med organizacijami upravičenkami iz cele Slovenije, o potrebah organizacij v lokalnem okolju in katere so priložnosti za občine in lokalne skupnosti v izbranih ukrepih naših dveh programov.
 • Predstavili bodo dosežke pri EGL v zadnjem letu in načrte za 2024 ter prisluhnili udeležencem,  kaj se je zgodilo v občinah na področju razvoja mladinskega dela in kakšne načrte imajo za prihodnost.

Udeležba na konferenci, vključno s krepčilnimi odmori in kosilom, je za udeležence brezplačna in financirana iz programov Erasmus:+ Mladina in Evropska solidarnostna enota. 

 Europe goes local je strateško partnerstvo nacionalnih agencij na področju EU programov za mladino, ki je osredotočeno na podporo in sodelovanje lokalnih skupnosti EU za razvijanje kakovostnega mladinskega dela.  Aktivnosti se izvajajo od leta 2017, na nacionalnem in mednarodnem nivoju, v Sloveniji je bilo do sedaj v aktivnostih udeleženih prek 50 občin. Nacionalna konferenca je letni osrednji dogodek projekta in partnerstva. Letošnja je četrta, prva pa je bila leta 2019.  Konferenca v 2022.

6.7. 16. in 17. 11 / Mednarodna regionalna razvojna konferenca in 34. Sedlarjevo srečanje

Vabljeni ste na Mednarodno regionalno razvojno konferenco in 34. Sedlarjevo  srečanje  z naslovom Inoviranje regionalnih politik in praks, ki bo potekal 16. in 17. novembra 2023
na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, Razlagova 14, Maribor.

Dogodek v organizaciji Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor, Društva urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije in Ekonomsko poslovne fakultete Univerze v Mariboru, je namenjen skupnemu razmisleku o preoblikovanju regionalnih politik in praks z ustvarjanjem raznolikosti pristopov, rešitev in politik, ki koristijo regijam in njihovim prebivalcem.

Vse informacije o dogodku, prijava ter program, ki vam ga pošiljamo tudi v priponki, so dostopni na tej povezavi.

Naj vas spomnimo na možnost zgodnje prijave do 30. oktobra 2023 ter s tem nižjo kotizacijo. Upokojenci imajo kotizacijo znižano, študentje pa se lahko dogodka udeležijo brezplačno.

Članom in članicam ZAPS udeležba na dogodku prinaša 5 kreditnih točk (3 za prvi dan in 2 za drugi dan), predavateljem pa 4 kreditne točke, z udeležbo na obeh dnevih, 6 kreditnih točk.

Za dodatna vprašanja in informacije smo vam na voljo na: Conference@rra-podravje.si ali drustvo.dupps1@gmail.com

 

6.8. 17. in 18.11. / 17. KONGRES ŠPORTA ZA VSE

Vljudno vabljeni na 17. Kongres športa za vse, ki bo 17. in 18. novembra 2023.

Osrednja tema letošnjega kongresa je Izzivi in priložnosti športa za vse v lokalni skupnosti. Lokacija kongresa bo prvi dan Hotel Lev, Ljubljana – dvorana Karantanija.

Na konferenci bo med drugim predstavljeno tudi delo v okviru programa Ven za zdravje, pri katerem kot projektni partner sodeluje Skupnost občin Slovenije. Predavanje bo plenarno, z naslovom Prostorsko načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti v lokalnem okolju. Sledila mu bo okrogla miza z naslovom Soustvarjanje pogojev za spodbujanje telesne dejavnosti v lokalni skupnosti.

Dodatne informacije o PRIJAVI na dogodek so dostopne tukaj.

 

6.9. 21. - 26. 11. / 39. Slovenski knjižni sejem

Bliža se čas, ko bo 39. Slovenski knjižni sejem ponovno odprl svoja vrata. Sejem se je razvil v eno od najpomembnejših knjižnih prireditev na Slovenskem, ne samo zaradi množice novih knjižnih naslovov, ki jih založniki vsako jesen ponudijo obiskovalcem, temveč tudi zaradi debat in literarnih prireditev, ki ga spremljajo. Podatek bralne pismenosti vzbuja zaskrbljenost, saj je mednarodna raziskava PILRS 2021 spet zabeležila velik upad. Zato je pomembno, da se dogodek naslovi s še večjim pomenom obiska. Da bi se ga lahko udeležilo čim več obiskovalcev, učencev in dijakov, se bodo med trajanjem sejma lahko pripeljali z vlakom do 75 odstotkov ceneje, brezplačna bo tudi vozovnica za mestni avtobus.

Sejem se bo odvijal med 21. in 26. novembrom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Gospodarsko razstavišče bo omogočilo enostaven dostop šolskim skupinam in parkiranje avtobusov v neposredni bližini. Obisk sejma je brezplačen. Tudi letos bodo poskrbeli za vse generacije. Za otroke in mladostnike v okviru Odra mladih, kjer se bodo vrstila srečanja z ustvarjalci in ustvarjalkami. Po predhodni najavi na spletni strani 39. Slovenskega knjižnega sejma https://knjizni-sejem.si/ bodo učence in učenke popeljali po razstavišču v okviru priljubljenega Knjigosleda. Najstnike bo nedvomno navdušila razstava stripov in risoromanov. 

Pestro dogajanje se obeta na Glavnem odru, vroče debate na Pogovorni postaji, Pisateljski oder pa bo kot vsako leto omogočil srečanje s slovenskimi in tujimi vrhunskimi književniki in književnicami. Država gostja bo letos Srbija, mesto v gosteh pa Šoštanj. Osrednja osebnost sejma, ki se bo odvijal pod sloganom BESEDO BESEDI, bo pesnik Karel Destovnik Kajuh.

Organizacijski odbor naproša tudi vse občine, da z informacijo in priporočilom o obisku sejma seznanite vse javne zavode s področja izobraževanja, ki spadajo pod vašo občino.

6.10. 29. 11. / "Kaj prinaša aktualna finančna perspektiva projektom kulturne dediščine?"

IER – Inštitut za ekonomska raziskovanj vas vabi na nacionalni dogodek “Kaj prinaša aktualna evropska finančna perspektiva projektom kulturne dediščine?”,

ki bo potekal 29. 11. 2023 v prostorih GZS (Dvorana C) na Dimičevi 13, 1000 Ljubljana, s pričetkom registracije ob 9.30 uri  in vsebinsko pokrival predstavitve evropskih programov v delih, ki neposredno naslavljajo tematiko kulturne dediščine:

 1. Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa – krovna  evropska programa za kulturno dediščino.
 2. URBACT, EUI, ESPON – priložnosti med regionalnega sodelovanja.
 3. Transnacionalni in čezmejni Interreg programi.
 4. Kulturna dediščina kot inovativni dejavnik trajnostnega turizma v programu NextGenerationEU in evropski kohezijski politiki.

Podrobnejšo vsebino in časovnico dogodka si lahko ogledate v PROGRAMU.

Vabljeni so projektni vodje, sodelavci v projektnih pisarnah, strokovnjaki s področja kulturne dediščine in trajnostnega kulturnega turizma, ki delujejo v:

 • raziskovalnih in razvojnih institucijah,
 • univerzah z raziskovalnimi enotami,
 • lokalnih, regionalnih in nacionalnih javnih organih in zavodih,
 • drugih javnih in nevladnih organizacijah, pristojnih za kulturne, turistične, okoljske in prostorske tematike,
 • regionalnih in sektorskih agencijah,
 • institucijah inovativnega in podjetniškega podpornega okolja,
 • združenjih lokalnih javnih organov.

Svojo udeležbo potrdite s  P R I J A V O    najkasneje do 24. 11. 2023 do 12.00 ure.

6.11. 29. 11. / weTHINK. Spletna konferenca o kroženju odpadkov RDF/SRF

weTHINK. Initiative GmbH pripravlja spletno konferenco na temo “Prispevek alternativnih goriv k ciljem EU glede krožnosti odpadkov (RDF/SRF)”, ki bo potekala 29. 11. 2023 od 10.00 do 13.00 ure.

Obravnavane teme:
– Ključne informacije o dokumentu weTHINK Alternativna goriva RDF/SRF.
– Zamisli za politični mehanizem in najboljše prakse za krožnost odpadkov.
– Alternativna goriva in industrijska soproizvodnja.
– Najboljše prakse: okoljsko varna predelava v industrijskem okolju.
– Prispevek alternativnih goriv RDF/SRF k ciljem EU Fit For 55 in Green Deal.
– Medicinski pogled na zdravstvena vprašanja pri odlaganju na odlagališčih v primerjavi s soproizvodnjo.

– Panelna razprava z nacionalnimi ministrstvi in ključnimi zainteresiranimi.

Prijavite se lahko  TUKAJ. Udeležba je brezplačna.

6.12. 30. 11. / Konferenca: Presoja učinkov na prostor

Ministrstvo za naravne vire in prostor organizira konferenco Presoja učinkov na prostor, ki bo potekala 30. 11. 2023 v Mestnem muzeju, Gosposka ulica 15, Ljubljana.

Izkušnje pri nas in na tujem kažejo, da so razvojne
politike različnih ravni pogosto slabo usklajene
z dolgoročnimi strateškimi cilji in usmeritvami
prostorskega razvoja. Kaže se potreba po bolj celovitem
in povezanem upravljanju s prostorom, ki zahteva
okrepljen dialog med deležniki ter s tem bolj odprto in
povezano pripravo ter izvajanje politik na vseh ravneh
upravljanja.

Več si lahko preberete TUKAJ.

7. Aktualni razpisi

7.1. Javno povabilo za izbor programov javnih del za 2024

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je  objavil Javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2024.

Predmet javnega povabila je izbor programov javnih del za leto 2024, in sicer za področja kmetijstva, vzgoje in izobraževanja ter športa, okolja in prostora, kulture, socialnega varstva ter drugih programov javnih del.

Izvajalci javnih del lahko predložijo ponudbe na javno povabilo od 23.  novembra 2023 do porabe razpoložljivih sredstev, vendar najdlje do 30. aprila 2024.

Celotna informacija vam je na voljo TUKAJ.

7.2. Obvestilo o podaljšanju roka do 16. novembra 2023 za prijave predlogov DigiVzornik.si

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so se v zvezi s pozivom k prijavi predlogov za prejem naziva DigiVzornik.si odzvali na potrebo več kandidatov po oddaji podpisane izjave po elektronski pošti brez kvalificiranega elektronskega podpisa. Zato so dodatno podaljšali rok za en teden, do 16. 11. 2023 do 16.00 ure in dodali obrazec.

Celotna informacija z obrazcem za prijavo vam je na voljo TUKAJ.

7.4. EUI omogoča neposredno izmenjavo med dvema mestoma

Si želite bolje spoznati dobro prakso nekega evropskega mesta? Izmenjava med mestoma / City-to-City Exchange, ki jo omogoča Evropska pobuda za mesta (European Urban Initiative – EUI) je pravo orodje za to.

Razpis Evropske pobude za mesta, ki slovenskim občinam in združenjem ali skupinam občin omogoča obiske pri tujih partnerjih in izmenjavo izkušenj, je odprt še do 17. novembra 2023. Vloge so ocenjene takoj, najkasneje v štirih tednih, tako da je mogoče z delom začeti relativno hitro.

izmenjavi med mestoma sodelujeta »prijavitelj« in »partner«, mesto iz druge države članice EU z ustreznim znanjem in izkušnjami, ki bi lahko prijavitelju pomagale pri reševanju njegovega izziva. Tema izmenjave je lahko katerikoli izziv, povezan z oblikovanjem ali izvajanjem lokalnih politik s področja trajnostnega urbanega razvoja v okviru kohezijske politike.

Prijavitelj mora sam identificirati mesto, od katerega se želi učiti. Od »partnerja« (mesta, ki ga prijavitelj izbere za učenje) se pričakuje, da bo delilo praktično znanje in izkušnje, prilagojene ugotovljenemu izzivu in kontekstu prijavitelja.

Vsebino, potek in obliko izmenjave določi prijavitelj glede na svoje potrebe. Praviloma izmenjava poteka v obliki kratkega obiska pri prijavitelju ali partnerskem mestu. Prijavitelj določi, ali bo sam odpotoval v partnersko mesto ali ga bo partner obiskal. Z ustrezno utemeljitvijo lahko prijavitelj določi do tri obiske, dolge dva do pet dni. Obiske je treba izvesti v petih mesecih po odobritvi prijave. Prijavitelj lahko zaprosi tudi za podporo strokovnjaka.

Upravičeni prijavitelji so (1) občine z urbanimi območji, opredeljenimi glede na stopnjo urbanizacije ustrezno kodi DEGURBA 1 ali 2 po Eurostatu, in (2) združenja ali skupine občin, kjer živi večina (vsaj 51 %) prebivalcev na urbanih območjih (ustrezno kodi DEGURBA 1 ali 2 po Eurostatu).

Prednost pri ocenjevanju imajo prijavitelji iz manj razvitih in tranzicijskih regij.

Upravičeni stroški vključujejo stroške dela za partnerja (stroški dela prijavitelja niso upravičeni) ter potne stroške in dnevnice za do štiri osebe na strani prijavitelja in za do dve osebi na strani partnerja.

Več informacij o razpisu tukaj.

Dodatne informacije in pomoč pri prijavi: Petra Očkerl petra.ockerl@ipop.si

7.5. Mesta mestom: že četrti razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja

V pripravi je nov, že četrti katalog dobrih praks trajnostnega razvoja Mesta mestom, zato ste občine, javna podjetja in regionalne razvojne agencije vabljene k prijavi inovativnih praks in rešitev, s katerimi naslavljate aktualne izzive v svojem lokalnem okolju. Razpis izvajata Inštitut za politike prostora (IPoP) in Skupnost občin Slovenije ob podpori Ministrstva za naravne vire in prostor.

Rok za prijavo je 30. 11. 2023.

Celotna informacija vam je na voljo TUKAJ.

7.6. Javni razpis za sofinanciranje projektov lokalne in regionalne javne infrastrukture

SRRS, Slovenski regionalno razvojni sklad obvešča, da se še vedno izvaja javni razpis za finančni produkt LOKALNO Občine, namen katerega je izvajanje občinskih projektov na področju cestne, komunalne, okoljske, športne, turistične in socialne infrastrukture.

Več informacij na voljo tu.

SRRS, Slovenski regionalno razvojni sklad tudi obvešča, da je povečal razpisana sredstva tega javnega razpisa, in sicer se je skupni razpisni znesek povečal na 15.000.000 EUR.

7.8. Javni poziv za sofinanciranje projektov LIFE

Predmet javnega poziva je sofinanciranje standardnih projektov ukrepov (Standard Action Projects, SAP), ki bodo odobreni v okviru podprograma Narava in biotska raznovrstnost (LIFE-2023-SAP-NAT-NATURE — Nature and Biodiversity) na razpisu Evropske komisije za leto 2023.

Več informacij si lahko preberete TUKAJ.

7.9. Natečaj Krožna evidenčna naročila

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo vabi k sodelovanju na natečaju Krožna evidenčna naročila, kjer lahko predstavite svoja naročila, pri katerih ste upoštevali okoljske in druge vidike. Najbolj krožna naročila bodo nagradili, prav tako pa boste praktične nagrade prejeli vsi sodelujoči.

Evidenčna naročila je možno predložiti z izpolnitvijo prijavnice, najkasneje do 10. marca 2024. Vse informacije so na voljo na povezavi: https://www.care4climate.si/sl/novice/vse-novice/natecaj-za-krozna-evidencna-narocila

Kot pripomoček pri analizi trga so pripravili tudi Imenik ponudnikov krožnih izdelkov in storitev, ki se bo stalno dopolnjeval.

7.10. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve objavila razpis za zasebna 5G omrežja

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je objavila javni razpis z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom v radiofrekvenčnih pasovih 2300 MHz in 3600 MHz za lokalno uporabo.

Na razpis se lahko do 20. decembra 2023, do najkasneje 10. ure na spletni strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) prijavijo tako operaterji kot vertikale, torej podjetja, industrije, lokalne skupnosti, občine.

Celotna informacija vam je na voljo TUKAJ.

 

8. Vlada RS

9. Novice drugih

9.1. Pobuda za vključitev v mrežo BELC – Building Europe with Local Councillors

Pobuda Evropske komisije BELC (Building Europe with Local Councillors) je bila vzpostavljena v letu 2022 z namenom povezovanja predstavnikov lokalnih oblasti v predstavniških organih občin v državah članicah Evropske unije (EU). Ta do sedaj združuje okoli 500 članic in članov občinskih svetov iz več držav članic EU.

Mreža BELC želi lokalne oblasti postaviti v samo jedro evropske javne sfere. Z vključitvijo v pobudo imajo lokalni politiki možnost sodelovanja in vključevanja skupnosti pri bistvenih vprašanjih in izzivih EU. S tem pa se delovanje institucij unije približa ljudem. Temeljna ideja BELC namreč je, da je unija skupna odgovornost tako evropskih institucij kot tudi državnih in lokalnih oblasti. Ideja o vzpostavitvi mreže BELC je bila sprožena na Konferenci o prihodnosti Evrope leta 2022. Temeljni kamen je bil postavljen s predlogom 36, točka 6, ki je vključeval poziv za ustanovitev mreže. Članice in člani občinskih in mestnih svetov občin v državah članicah EU,  ki se pridružijo mreži BELC, postanejo gradniki evropskega upravljanja institucij, lokalnih skupnosti in državljanov, ki bodo med drugim leta 2024 glasovali na evropskih volitvah.

Vabimo članice in člane občinskih in mestnih svetov slovenskih občin, da si na spletni strani https://ec.europa.eu/regional_policy/whats-new/panorama/2023/04/26-04-2023-building-europe-with-local-councillors-belc-is-the-initiative-bringing-europe-closer-to-people_en ogledajo vsebine mreže BELC in se po premisleku včlanijo v pobudo. Stran je interaktivna in omogoča prevod v slovenski jezik.

9.2. Korak bližje k evropski denarnici za digitalno identiteto

Evropski parlament in Svet Evropske unije (EU) sta sprejela dogovor o uredbi za uvedbo evropske digitalno identiteto (bolj znano pod imenom eIDAS 2.0), prvi zaupanja vreden in varen okvir digitalne identitete za vse Evropejce. Med najbolj izpostavljenimi novostmi, ki jih prinaša eIDAS 2.0, je evropska denarnica za digitalno identiteto.

Celotna informacija vam je na voljo TUKAJ.

9.3. Vlada sprejela Nacionalni strateški načrt za digitalno desetletje

Skladno z evropsko zakonodajo Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa politike Digitalno desetletje do leta 2030 so vse države članice obvezane, da predlagajo nacionalne strateške časovne načrte za digitalno desetletje, v katerih določijo svoje načrte k doseganju splošnih in digitalnih ciljev evropskega desetletja ter opišejo politike, ukrepe in dejavnosti za njihovo doseganje.

Celotna novica s sprejetim dokumentom vam je na voljo TUKAJ.

9.5. Sklep Delovne skupine Vlade Republike Slovenije za obravnavo romske problematike z dne 11. 10. 2023 – priporočilo občinam v zvezi z občinskimi programi varnosti

Dne 11. 10. 2023 je potekala 4. seja Delovne skupine Vlade Republike Slovenije za obravnavo romske problematike, kjer se je ta ob obravnavi točke dnevnega reda Možnosti in pogoji zaposlitve romskih redarjev v občinskih redarstvih in neposredna udeležba lokalnih skupnosti pri zagotavljanju reda, s strani predstavnika Policije seznanila s stanjem in predlogi na tem področju. Delovna skupina je sprejela naslednji sklep:

»Delovna skupina priporoča občinam, da glede na varnostne potrebe v skladu z zakonom, ki ureja občinsko redarstvo, pristopijo k posodobitvi občinskih programov varnosti in po vzoru Policije, ki že zaposluje policiste iz vrst romske skupnosti, proučijo možnosti za zaposlovanje Romov kot občinskih redarjev.«

Celoten dopis vam je na voljo TUKAJ.

9.6. Povabilo: Pridružite se Living-in.EU kot predstavnik države članice

Gibanje Living-in.EU išče strokovnjake s področja pametnih lokalnih skupnosti, da se pridružijo predstavnikom držav članic Evropske mreže pametnih skupnosti.

Predstavniki držav članic se bodo lahko:

– zavzemali za ambicije Evrope za nadaljnjo digitalizacijo Evropske unije in skrbeli za vključenost na vseh ravneh,

– sodelovali pri pripravi srečanj za razširjanje informacij o evropski digitalni politiki, dejavnostih in orodjih,

– spodbujali uporabo inovativnega orodja za merjenje digitalne zrelosti  LORDIMAS,

Vabljeni ste, da postanete del Living-in.EU skupnosti, kjer lahko aktivno sodelujete v različnih podskupinah in dostopate do številnih spletnih virov.

Če vas zanima, se prijavite do 23. novembra 2023. Vse informacije so na voljo tukaj.

9.7. Pilotna platforma DECIDIM : krepitev politične participacije migrantov

V okviru projekta Empowering Migrant Voices on Integration and Inclusion Policies (EMVI), ki spodbuja politično participacijo migrantov na lokalni in občinski ravni, je bila vzpostavljena pilotna platforma imenovana DECIDIM Ljubljana za e-participacijo. Namenjena je povečanju političnega glasu migrantov, ki živijo v mestni občini Ljubljana.

DECIDIM je spletno orodje, ki omogoča soustvarjanje predlogov za bolj vključujoče politike in nove načine interakcije med prebivalci mest ter lokalnimi in nacionalnimi oblastmi ter tako spodbuja kulturo demokracije. DECIDIM uporabljajo mesta in občine v Evropski uniji (npr. Gradec, Barcelona, ​​Helsinki) in v ZDA (npr. New York City), pa tudi nacionalni organi (npr. francoska nacionalna skupščina – L’Assemblée nationale).

Ideje, ki bi izboljšale življenje migrantov v Ljubljani lahko delite tukaj: https://ljubljana.participation.works/. Sprejete zamisli bodo predstavljene Mestni občini Ljubljana. Platforma je v 13ih jezikih.

Kako sodelovati:

 1. Registriraj se na spletni strani.
 2. Klikni gumb »DELITE SVOJO ZAMISEL«
 3. Klikni gumb »GLEJ VSE ZAMISLI«
 4. Klikni gumb »NOVA ZAMISEL«
 5. Ustvari svojo zamisel.

DECIDIM Ljubljana je tudi aplikacija, ki si jo lahko namestite, ko se registrirate na spletni strani. Za več pojasnil se lahko obrnete na Katjo Utroša 070 672 279.